Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]
Könyves Magazin

Milyen kortársat vigyünk az iskolába? [Manó]

kötelező_olvasmány olvasás manó_könyvek
Kertész Edina
Lajhár, a sztár
Ill.: Hajba László, Manó Könyvek, 2020, 144 oldal

Annyi mindent tudnék ajánlani önálló olvasóknak is, de legyen két újdonság nekik. Kertész Edina Lajhár, a sztár című könyvével a Kaméleon olvasóklubosok is ismerkedhetnek. Lonát, a lajhár lányt Hajba László rajzolta iszonyú cukira, és rengeteg plusz poént rejtenek a rajzok, a játékos tördelés. Lona szeretné, ha az osztály menő lányai bevennék maguk közé a csapatba, ezért nagyon igyekszik felhívni magára a figyelmet. Sajnos a szelfijei miatt nem menő, hanem osztálytársai gúnyolódásának céltáblája lesz. Még szerencse, hogy új barátra talál Drazsé, az elszánt környezetvédő személyében, és feltűnik az életében Pedró nagybácsi is, aki a messzi Costa Ricából érkezik.

Löffler Zsuzsanna
Az elvarázsolt testérek és az utolsó boszorkány
Ill.: Rátkai Kornél, Manó Könyvek, 2020, 128 oldal

Aki a sárkányokról, kalandokról, próbákról és a testvéri összefogásról olvasna inkább, annak Löffler Zsuzsa Az elvarázsolt testérek és az utolsó boszorkány című regényét ajánljuk. Egy szép nyári napon kezdődik, amikor három testvér előtt - két fiú és egy kislány - a szegedi vadaspark egyik padjánál megjelenik egy ősz hajú férfi, Bonifác, a varázsló. Pálcájának egyetlen érintésével átjuttatja a testvéreket a mesék világába, egészen pontosan Sárkányperemre, Tűzkő várába. Máris kezdődhetnek a csodás lovagi kalandok!

Catherine Gilbert Murdock
Fiú könyve
Ford.: Müller Lili Berill, Müller Máté, Müller Péter Sziámi, Manó Könyvek, 2020, 270 oldal

Felsősöknek, és NEM CSAK FIÚknak, ajánljuk díjnyertes sorozatunk legújabb darabját, a Fiú könyvét. A rejtélyes múltú, púpos, sokat gúnyolt Fiú ért az állatok nyelvén és ügyesen mászik fára. Talán ezért is viszi magával Secundus, a különös zarándok, hogy együtt gyűjtsék össze Szent Péter hét értékes ereklyéjét. A Fiú hamarosan rádöbben, hogy gazdája korántsem ártatlan vándor, de kitart mellette, mert hiszi, hogy útjuk végére kiderül, hogy ő is lehet-e ugyanolyan, mint a többi fiú. Müller Péter és gyermekeinek kiváló fordításában jelent meg ez a különleges regény.

+1

Nyáry Luca
Vigyázat, törékeny!
Menő Könyvek, 2019, 411 oldal

Hogy a gimiseket se hagyjuk ki - akiknek szerintem Jane Austen és Alcott regényei mennyivel érdekesebbek és szerethetőbbek lennének -,  hadd ajánljuk a Margó-shortlistes Vigyázat, törékeny! című regényt. Mert az irodalom nem egy tantárgy, és nem csak irodalom órán lehet olvasni... Zsófi tizenhat éves, a legjobb barátja a fülhallgatója, az érzelmek kikészítik és fogalma sincsen hogyan tovább. Az anyja halála óta hibás puzzle-darabként tengődik, élete egy véget nem érő lejtő. Vajon törvényszerű egy ekkora tragédia után az összeroppanás, vagy elcsíphetők azok a pillanatok, amikor még van választás? A keserédes és realisztikusan durva jelenetekben bővelkedő regény ezekre is választ keres. Nyáry Luca első könyve kendőzetlenül mutatja be a depresszió legkeményebb arcait is. A Vigyázat, törékeny! nem csupán egy tehetséges fiatal szerző regénye, hanem korrajz és látlelet is, a szereplőké és a kamasz lété egyaránt.