A piszén pisze kölyökmackó atyja  – 100 éve született Kormos István
ko

A piszén pisze kölyökmackó atyja – 100 éve született Kormos István

kormos_istván évforduló centenárium mesék versek móra_kiadó

Száz éve, 1923. október 28-án, Mosonszentmiklóson született Kormos István kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, dramaturg, kiadói szerkesztő. Saját bevallása szerint húszévesen kezdett verseket írni, amelyeket rövid időn belül publikált is. Első megjelent kötete, Az égig érő fa (1946), verses meséin nemzedékek nőttek és nőnek fel, Vackor, a piszén pisze kölyökmackó a magyar gyermekirodalom alapfigurája lett, és A muzsikás kismalac, A Pincérfrakk utcai cicák és A hetvenkedő sün című írásaiból is készült rajzfilm. Öt pontba szedve megmutatjuk, mit érdemes tudni róla.

1950-től haláláig az Ifjúsági, majd a Móra Kiadó szerkesztője volt, nevéhez fűződik a Kozmosz-sorozat, melyben számos ifjú tehetségnek adott lehetőséget a bemutatkozásra. Kormos István elkötelezetten támogatta a fiatal tehetségeket, bátorította kortársait az alkotásra. Csukás István pályájának elindításában is fontos szerepe volt, Csukás a Könyvesnek adott interjúban erről így beszélt: "A Hungária Kávéházban találkoztam Kormos Istvánnal is, aki az Ifjúsági Kiadónál dolgozott mint szerkesztő. Ő mondta, hogy ne nyomorogjak, hanem írjak a gyerekeknek, és bár én erősködtem, hogy nem tudok, hála Istennek ő győzött."

Csukás István: Két szárnyam van, az egyik a vers, a másik a mese, és szépen repülök
Csukás István: Két szárnyam van, az egyik a vers, a másik a mese, és szépen repülök
Tovább olvasok

Sok szerzőtársához hasonlóan ő is elhallgatott az 1950-es években, és húsz éven keresztül csak gyerekversei és műfordításai jelentek meg. Ebben az időszakban kislánya, Anna is inspirálta, és ekkor született meg mindmáig legnépszerűbb mesehőse, Vackor, "egy apró, lompos, loncsos és bozontos, piszén pisze kölyökmackó", akinek három kötetet is szentelt. 

Kormos István: Vackor világot lát
Móra, 2023, 64 oldal
Kormos István: Vackor világot lát könyv

Egy interjúban gyermekirodalmi tevékenységéről így nyilatkozott:

„A legjobb költők tanítottak rá, hogy milyen felelősség gyerekeknek írni, hogy a gyerekköltészetet szinte szavanként kell megkomponálni. Mert vannak hazug mesék és vannak igaz mesék.”

A hatvanas évek közepén Párizsban élt, ahová szereleme miatt utazott. Író ismerőseinek hála munkát is talált, emellett számos kiváló szerző művét fordította le magyarra, így például Tu Fu, Chaucer, Burns, Puskin, Max Jacob, Frénaud alkotásait.

Nemcsak gyerekkönyvek írójaként, hanem lírikusként is jelentős, költészetét a szegénységgel való érzelmi azonosulás és sajátos, népi szürrealista hang jellemzi, legfontosabb kötetei a Szegény Yorick és az N. N. bolyongásai.

A Trend Kiadó a száz éve született József Attila-díjas költő előtt tiszteleg válogatáskötetével, hogy Kormos félig-meddig feledésbe merült tájai, lényei, tárgyai, szavai, rejtelmes holdudvarú földrajzi nevei hazatérjenek bennünk, olvasókban. A Piros delfinek című kötetben az 53 évesen elhunyt alkotó 53 verse kapott helyet.

Kormos István: Piros delfinek
Trend, 2023, 120 oldal
Kormos István: Piros delfinek könyv

Forrás: Móra Kiadó