Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között
vn

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a 95. Ünnepi Könyvhéten adta át a diákzsűri által odaítélt, az elmúlt évben megjelent legjobb gyermek- és ifjúsági könyveknek járó díjakat.

Az Év Gyerekkönyve Díj célja, hogy felhívja a figyelmet az előző évben megjelent kiemelkedő színvonalú magyar ifjúsági- és gyerekkönyvekre. A nyertesek pénzjutalomban is részesülnek, vagyis a díj a szakmai elismerés mellett anyagi megbecsüléssel is jár.

2024-ben összesen 4 kategóriában adták át a gyerekzsűri által odaítélt díjakat.

Az Év Gyerekkönyve Díj 2024-es nyertesei

Az illusztráció kategóriában Sipos Fanni és Rádai Andrea Rókazsolt a Margitszigeten című, Sipos Fanni által illusztrált kötete nyert, az ismeretterjesztő kategória eredményhirdetésekor pedig Miklya Luzsányi Mónika, a Petőfi, a sztár szerzője örülhetett.

A szerzői kategóriában a 6-12 éves korosztály számára írt könyvek között Wéber Anikó Busz a ködben című műve, a 12 év felettieket megcélzó kötetek között pedig Berg Judit Szélvésztől kergetve című munkája kapta az Év Gyerekkönyve Díjat.

A Mesemúzeum kiállítást tervez a díjnyertes művekből, amelyek szerepelni fognak a Bolognai Könyvvásár jövő évi magyar katalógusában,

a Kaméleon Olvasóklub pedig a díjnyertes és döntős könyvek közül válogat ősszel kezdődő olvasóversenyéhez.

Ki volt a tagja a diákzsűrinek?

A diákzsűri szerepének betöltésére a HUBBY pályázatot írt ki 4 kategóriában, 10-18 éves korú fiataloknak. A szűk egy hónapos határidőn belül 46 csoport jelentkezett ‒ ez körülbelül 400 diákot jelent. A pályázatok közül Vinczellér Katalin (HUBBY elnökségi tag, pedagógus, a diákzsűri koordinátora) és Varga Betti (pedagógus, HUBBY tag) választotta ki a legjobbakat.

Mi az IBBY és a HUBBY?

A Gyerekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) a legnagyobb nemzetközi gyerekkönyves szervezet, amelynek mintegy 80 tagországban vannak nemzeti szekciói. Az IBBY legfőbb célja, hogy világszerte minél több gyerekhez juttassa el a minőségi gyerekirodalmat.

A HUBBY Magyar Gyerekkönyv Fórum az IBBY magyar nemzeti tagozata, amely szakmai munkájával és az általa kiadott díjjal a magyar gyerekkönyveket és gyerekkönyvszakmát képviseli Magyarországon és a nemzetközi porondon. Tagjai könyvkiadók, szerzők, illusztrátorok, pedagógusok, könyvtárosok, de nyitva áll támogató szülők előtt is.

Amint azt korábban megírtuk, 2023 októberében új elnökséggel indult újra az egyesület.