6 könyv, ami a holokauszt témáját dolgozza fel gyerekeknek
hhz

6 könyv, ami a holokauszt témáját dolgozza fel gyerekeknek

A holokauszt nyolcvanadik évfordulójához kapcsolódva összegyűjtöttünk hat gyerekkönyvet, amelyek segítenek a múlttal való szembenézésben.

Nyolcvan éve szállták meg Magyarországot a németek, ez pedig a vészkorszak utolsó és legborzasztóbb hónapjait hozta el. A Holokauszt 80 emlékév a szembenézés és az emlékezés kötelezettségét állítja elénk – ennek pedig elengedhetetlen része, hogy a fiatalabb generációkat is segítsük a múlt értelmezésében és feldolgozásában. Ehhez gyűjtöttünk össze hat olyan könyvet, ami gyerekeknek és kamaszoknak beszél a holokauszt témájáról.

Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból

Igaz Dóra: Egy fiú a csapatból
Pozsonyi Pagony, 2018, 144 oldal

Igaz Dóra regénye a magyar gyerekirodalomban mindeddig példátlan módon foglalkozik a holokauszt elbeszélhetőségével és tabusításával. A főszereplő Dani szülei zsidók, azonban sosem az ötödikes kisfiúnak sosem sikerült többet megtudnia a család történetéről. Amikor válaszok reményében az internethez fordul, az ott olvasottak megijesztik és összezavarják. A fordulat akkor jön el, mikor Dani megismerkedik egy barátja nagyapjával, aki mesélni kezd gyerekkoráról és az 1944-ben történtekről. (A könyvről itt írtunk részletesebben, itt pedig bele is tudsz olvasni.) 10 éven felülieknek.

Tamar Meir: Francesco Tirelli fagylaltozója

Tamar Meir: Francesco Tirelli fagylaltozója
Ford. Szilágyi Erzsébet, Infopoly Alapítvány, 2020, 36 oldal

Yael Albert csodálatos képeivel illusztrált könyv valós történetet mesél el egyszerű, világos nyelvezettel. A történet hőse Francesco Tirelli, az olasz fagylaltos, aki a háború kezdetével sem tért vissza hazájába, hanem itt maradt Budapesten. Olasz állampolgársággal járó előnyeit arra használta, hogy 1944 és 1945 között mintegy húsz zsidó embert – gyerekeket és felnőtteket – bújtatott külső-erzsébetvárosi üzletében. Az izraeli Tamar Meir által megírt könyv héber, olasz, angol és cseh után végre magyarul is megjelent; a hazai kiadás különlegessége, hogy a Lauder Javne Középiskola és a Scheiber Sándor Gimnázium tanulói fordították. 10 éven felülieknek. 

Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat

Lois Lowry: Számláld meg a csillagokat
Ford. Bátori Tamás, Animus, 2021, 144 oldal

Lois Lowry könyve a dániai ellenállásról mesél a tízéves Annemarie Johansen szemszögéből. A Számláld meg a csillagokat beszámol arról, hogyan sikerült az ellenállásnak az ország csaknem teljes zsidó lakosságát Svédországba menekíteni. Emlékeztető arra, hogy háború és terror idején is létezhet büszkeség és emberi tartás. 10 éven felülieknek.

Kathy Kacer, Eric Walters: Nagyapa hegedűje

Kathy Kacer, Eric Walters: Nagyapa hegedűje
Ford. Demény Eszter, Pozsonyi Pagony, 2021, 305 oldal

A Nagyapa hegedűje szívmelengető bestseller a trauma átöröklődéséről, megküzdési mechanizmusokról, a zene erejéről és persze szerelemről. A regény főszereplője Shirli, egy New York-i kamaszlány, aki a szeptember 11-i támadás után próbál túllendülni az amerikai társadalmat érő traumán. A lány mellett megjelenik a nagyapa alakja is, aki holokauszt borzalmainak emlékével küzd. Egy nap Shirli véletlenül rálel nagyapja fiatalkori képére. Elhatározza, hogy válaszokat keres a benne felmerülő számtalan kérdésre. 12 éven felülieknek. 

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú

John Boyne: A csíkos pizsamás fiú
Ford. Szabó Mária, Ciceró, 2023, 171 oldal

Az ír John Boyne könyve már 2006-ban elnyerte az Év Gyerekkönyve díjat, 2008-ban filmet forgattak belőle, és összesen hatvannégy kiadásban jelent meg,. Főszereplője a kilencéves Bruno, aki a második világháború idején családjával Berlinből egy sivár vidékre költözik. Itt ismerkedik meg Smuellel, a fiúval, aki a kerítés túloldalán él és az ott lakókhoz hasonlóan csíkos pizsamát hord. Az ismeretség hatására Bruno – aki addig semmit nem tudott a haláltáborokról vagy hogy családja épp egy ilyen tábor szomszédságába költözött – kénytelen hátra hagyni ártatlanságát, és szembenézni a szörnyű igazsággal. (A könyvbe itt tudsz beleolvasni.) 14 éven felülieknek.

Lantos Péter: A fiú, aki nem akart meghalni

Lantos Péter: A fiú, aki nem akart meghalni
Kolibri, 2024, 208 oldal

Az ötéves Péter Makón él. Szerető család veszi körül, és családi vállalkozásuknak köszönhetően viszonylagos jólétben élnek. Aztán eljön 1944 márciusa. A kisfiúnak rá kell jönnie, hogy zsidó származása sokak számára megbocsáthatatlan bűn – és el kell indulnia a „nagy utazásra”, melynek végpontja egy koncetrációs tábor. A fiú, aki nem akart meghalni elgondolkodtató, szívszorító történet, amely egy vidéki kisfiú szemén keresztül mutatja be a holokauszt borzalmait. (A könyvbe itt tudsz beleolvasni.) 14 éven felülieknek.

Nyitókép: Pagony