5 új májusi könyv, ami szuper ajándék gyereknapra
sa

5 új májusi könyv, ami szuper ajándék gyereknapra

Közelít a gyereknap, mi pedig szétnéztünk a heti megjelenések között, és jobbnál jobb ifjúsági könyveket találtunk.

Hány évesnek szeretnél könyvet adni gyereknapra, és mi érdekli? Válogatásunkban találsz meséket, kalandos történeteket és valós történelmi kalandokat bemutató könyveket is, amik meghozhatják a gyerekek kedvét az olvasáshoz, illetve táplálhatják a tudásvágyukat.

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Pagony, 2024, 54 oldal
-

Vajon hogy kerül a Városligetbe egy bálna? Milyen gyorsan vágtat egy körhintaló? Lehet kék a fa lombja, és fészkelhetnek benne repülő halak? Alíz és Dédi nap mint nap elsétál a Városliget százhuszonhárom éves nyár­fája mellett. Miután a munkagépek kivágják a vén fát, ők az év­gyűrűit megérintve visszautaznak az időben: amikor anya, nagyi, Dédi és szépmama még gyerekek voltak.

Amikor még vadonatúj volt a Földalatti Vasút, romok közt táncoltak a pestiek, vörös és kék nyak­kendőt hordtak a gyerekek, és minden egészen más volt, egy kicsit mégis ugyanolyan. Gimesi Dóra különleges budapesti meséi Rofusz Kinga festményeivel nemcsak életre kelnek, de bebújnak a szívünk legmélyére. Ez a százötven év a mi közös történetünk.

Dominic Sandbrook: A vikingek - Kalandozások a történelemben

Dominic Sandbrook: A vikingek - Kalandozások a történelemben
Ford. Haulik Tünde Eugénia, ill. Edward Bettison, Open Books, 2024, 410 oldal
-

Ismerd meg a világ legfélelmetesebb portyázóit, Dominic Sandbrook vezetésével vesd be magad a viking kor vérpezsdítően színes világába! Istenekkel és óriásokkal, fejszeforgatókkal és pajzsot pörgető amazonokkal találkozhatsz utad során. A 9. században nem volt olyan város, amely biztonságban érezhette volna magát a sárkányfejes hajókon érkező tengeri királyok támadásaitól. Az északiak kifosztották Európa partjait, háborúkat vívtak Anglia trónjáért, és meghódították Normandiát. Földműveseik benépesítették Izlandot, és letelepedtek Grönlandon, és egészen Észak-Amerikáig elvitorláztak a régészeti leletek szerint.

Izgalmas mondáik, a sagák lapjain ránk maradtak egyszemű Ódin és villámkezű Thór, Szőrnadrágos Ragnar és Fáfnirölő Sigurd mesés hőstettei, Gísli, a törvényen kívülivé lett gazda kegyetlen hétköznapjai és a holtak seregének csatái, melyek az istenek alkonyán lezárták Midgard legendás fejezetét.

A Kalandozások a történelemben-sorozat a 21. századi gyerekek számára eleveníti meg a múltat. A történetek minden részletükben legalább olyan rettenetesen izgalmasak, mint Harry Potter kalandjai. A különbség csak annyi, hogy ezek az események valóban megtörténtek.

Kertész Erzsi: Az elátkozott erdő - Hova tűnt a jókedv?

Kertész Erzsi: Az elátkozott erdő - Hova tűnt a jókedv?
Ill. Káposztás Judit, Móra, 2024, 39 oldal
-

Az erdőben minden nap vidáman telik: Pán zenél, a manók, nimfák és koboldok pedig örömmel hallgatják. Ám hirtelen sűrű köd gomolyog a fák között, és rosszkedv telepszik a lakókra. Valaki elátkozta az erdőt! De vajon miért? Kövesd Pánt a városba, és derítsétek ki együtt, hova tűnt a jókedv! Kertész Erzsi érzékletesen mutatja be a hangulataink természetét, a baráti kapcsolatok fontosságát, miközben elkalauzol egy különleges mitológiai kiállításra is. Olvass bele a könyvbe!

Britta Sabbag: Te vagy a legjobb barátom!

Britta Sabbag:Te vagy a legjobb barátom!
Ford. Szalay Zsuzsanna, ill. Eefje Kuijl, Manó, 2024, 24 oldal
-

Hód alig várja, hogy Medve megérkezzen. Hiába készült sok programmal, Medve mégis egyre morcosabb lesz... végül nehezen, de bevallja a legjobb barátjának, hogy neki egészen más elképzelése van arról, hogy mitől lesz klassz egy nap. Miután ezt megbeszélik, rájönnek, hogy milyen fontos figyelni egymásra, és világosan elmondani, hogy igazából mihez van kedvünk. Britta Sabbag újabb története arról szól, hogy nem a rengeteg színes program, hanem a tudatos egymásra figyelés teszi meghitté és boldoggá az együtt töltött pillanatokat. 3+

Christina Braun: Az ókori Róma - Mi Micsoda Olvasó

Christina Braun: Az ókori Róma - Mi Micsoda Olvasó
Ford. Márialigeti Sára, Babilon, 2024, 64 oldal
-

A nép izgatottan tülekszik a Colosseum felé. Senki sem akar lemaradni az erős gladiátorok küzdelméről. Üdv a császárnak, aki ilyen látványosságokkal szórakoztatja a népét! Olvass szenátorokról, hadvezérekről, fergeteges kocsiversenyekről és a mindennapi életről az ókori Rómában!

Kik alapították a várost? Hogyan vált Róma világbirodalommá, és mi okozta a bukását? Kik voltak a híres császárai? Milyen rétegekből állt a társadalom? Kik voltak a rabszolgák? Milyen házakban laktak a rómaiak? Hány éves korukig jártak iskolába a gyerekek? Milyenek voltak a fürdők? Hogyan küzdöttek a gladiátorok? Milyen isteneket tiszteltek a rómaiak? Kik voltak a legionáriusok? Mi volt a teknősbéka alakzat? Mindezekre válaszol ez a könyv.

Nyitókép: Pexels/Artem Podrez