Tyrannosaurus rex illusztráció: Unsplash. konyvesmagazin.hu
ki

Egy tini dinoszaurusz maradványait fedezték fel gyerekek – 5 dinós könyvvel

Ritka, hogy a valaha élt egyik legnagyobb dinoszauruszfaj, a T-rex nem kifejlett példányának csontjait találják meg.

Egy kamaszorú dinoszaurusz maradványait találták meg amerikai gyerekek Észak-Dakota terméketlen vidékén. A ritkának számító leletet Teen Rexnek nevezték el. A fosszíliákat a denveri természettudományi múzeumban állítják majd ki. A hír mellé 5 könyvet is ajánlunk dinómániás gyerekeknek.

Tiniszaurusz

2022 júliusában Liam és Jessin Fisher, az unokatestvérük Kaiden Madsen, és Fisherék apja, Sam, az észak-dakotai Marmath városától kb. 16 kilométerre túráztak és fosszíliákat kerestek.

Liam és apukája egyszer csak észrevettek egy hatalmas, földből kiálló lábcsontot.

A többiek odafutottak, és Jessin azonnal azt mondta, hogy ez egy dinoszaurusz csontja.

Sam Fisher küldött egy fotót egy paleontológus ismerősének, Tyler Lysonnak, aki a denveri természettudományi múzeumban dolgozik. Lyson ásatási engedélyt kért és 2023 júliusában visszatértek a helyszínre. Először úgy tűnt, hogy a lelet egy növényevő kacsacsőrű dinoszaurusz csontvázából való. Csakhogy az ásatás első napján Jessin és Lyson egy hatalmas, fogakkal teli alsó állkapcsot is talált, amilyen a Tyrannosaurus rexre jellemző – és ami az egyik legnagyobb húsevő dinoszaurusz volt Észak-Amerikában.

Ez a dinó a vizsgálatok alapján 13-15 éves lehetett, kétharmadát érte még csak el a felnőtt méretnek,

7,6 méter hosszú volt és kb. 1600 kiló – írja a Reuters. 18-21 éves korára érte volna el a kifejlett formáját. A csontok 67 millió évesek, a dinoszauruszok kihalását 66 millió évvel ezelőttre teszik a tudósok.

A lelet helye a Hell Creek nevű geológiai képződmény területén található, ami megőrizte a Föld utolsó, kihalás előtti dinoszaurusz ökoszisztémáját. Valószínűleg egy régi folyó homokpadja nyelte el a maradványokat. Egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyire teljes a csontváz, mert egy része egy háromtonnás szikladarabban maradt, amit most a múzeumban vizsgálnak. Lyson elmondta, egyelőre úgy tűnik, hogy a koponya nagy része, a csípőcsont és néhány csigolya is megmaradt.

A kamasz T-rexek nem teljesen úgy néztek ki, mint a felnőttek:

kecsesebbek voltak és gyorsabbak, áramvonalasabb volt a fejük, és valószínűleg más zsákmányra vadásztak, mint a kifejlett példányok, hogy elkerüljék a versengést. „A fiatal T-rexek testfelépítése sokkal könnyedebb volt, hosszabb lábakkal, a felnőttek nagy testtömege nélkül” – magyarázta Tyler Lyson.

A fiatal példányok csontjainak segítségével meg lehet állapítani, hogy milyen volt a növekedési rátájuk és az érés során hogyan változott a testük, azonban az ilyesmi ritka leletnek számít. 

5 idén megjelent könyvet is ajánlunk a dinókért rajongó kisebb-nagyobb gyerekeknek.

Caz Buckingham, Andrea Pinnington: Ismerd meg a dinók hangját!

Caz Buckingham, Andrea Pinnington: Ismerd meg a dinók hangját!
Ford. Dulai Alfréd, HVG Könyvek, 2024, 26 oldal
-

Utazz vissza az időben több mint 65 millió évet, hogy felfedezd a világ leghíresebb dinoszauruszait, és megismerd a hangjukat! A dinórepertoár rögzítésére természetesen nem volt lehetőség, a valósághű felvételeket egy profi dinoszaurusz-szakértő és egy ügyes hangmérnök a legújabb kutatásokra alapozva alkotta meg. Az eredmény ez a páratlan könyv. A gombok megnyomásával meghallgathatod az állathangokat, egy ingyenesen letölthető applikáció segítségével pedig akár 3D-s formában is a szobádba varázsolhatod kedvenc dinoszauruszaidat.

Berg Judit: Két kis dinó a Holdon

Berg Judit: Két kis dinó a Holdon

Ill. Kőszeghy Csilla, Pagony, 2024, 160 oldal
-

Emlékeztek Reginára? Ő egy harcias kis dínólány, akivel Trikó és Nyamm, a két kis dínó Artúr király udvarában kötött barátságot. A népszerű sorozat legújabb részében ő is csatlakozik hőseinkhez, és Merlin varázsbirodalmát elhagyva felcsap időutazónak.

S.J. King: Titkos küldetés a dinók földjén

S.J. King: Titkos küldetés a dinók földjén
Ford. Rózsás Dani, Lampion, 2024, 136 oldal
-

A titkos felfedezőknek sok millió évet kell visszautazniuk a múltban, hogy megmentsenek egy különleges dinoszaurusztojást. A küldetés során Tamikónak és Csengnek vérszomjas ragadozó dinókkal is szembe kell szállniuk! De vajon mihez kezdenek, amikor a tojás kikel?

A kezdő olvasóknak szóló sorozat fantasztikus kalandokban bővelkedő ötödik része egy régen letűnt földtörténeti korszak, a jurakor növény- és állatvilágába nyújt betekintést. A regény végén fogalomtár és játékos kvíz található, valamint a küldetés jegyzetei, amelyek röviden összefoglalják a könyvben megismert tudományos tényeket.

Böngéssz és számolj – Dinók 

Böngéssz és számolj – Dinók 
Ford. Rusznák György, ill. Kasandra, Napraforgó, 2024, 48 oldal
-

Ezekben a kötetekben igazi böngészős kalandba csöppen a kis olvasó. Nincs más dolga, mint megkeresni az oldalakon jelzett tárgyakat vagy élőlényeket, összeszámolni őket, és ha ügyes volt, már léphet is tovább. De ha nem... Akkor kezdheti újra! Ráadásul minden képen elbújt egy huncut betolkadó, vajon őt is megtalálja?

Dr. Nick Crumpton: Minden, amit a dinoszauruszokról tudtál, hamis

Dr. Nick Crumpton: Minden, amit a dinoszauruszokról tudtál, hamis
Ford. Weltler Ildikó, ill. Gavin Scott, Móra, 2024, 63 oldal
-

Úgy véled, már mindent tudsz, amit tudni érdemes a dinoszauruszokról? Hatalmasak voltak, zöldek, pikkelyesek, és nem túl okosak? Úgy csattogtatták az állkapcsukat, mint a krokodilok? A Tyrannosaurus rex volt a legnagyobb ragadozó? A raptorok felhasították karmukkal a zsákmány testét?

Az őslénykutatók manapság is rengeteg izgalmas leletre bukkannak, és ennek következtében gyakran átértékelik azt, amit a dinoszauruszokról korábban gondoltak. De van egy jó hírünk: legyen szó megkövesedett tollakról vagy hosszú nyakú hasonmásokról, a könyv érdekes tényeinek ismeretében magad is az őslénytan szakértőjévé válhatsz!

A kép illusztráció. Forrás:  Fausto García-Menéndez / Unsplash