Az ünnepek a tökéletlenségükkel együtt lesznek tökéletesek
Könyves Magazin

Az ünnepek a tökéletlenségükkel együtt lesznek tökéletesek

cerkabella ünnep bookline_kids

A Bookline Kids legújabb kiemelt kötete rendhagyó könyv: a Pehelykönnyű ünnepek egyszerre tár az egész család elé jeles napokhoz írt meséket, játékokat és könnyen elkészíthető recepteket. A készítők célja, hogy a könyv hozzájáruljon az ünnepi készülődésekhez, egyúttal izgalmas történeteket biztosítson az esti meseolvasáshoz. A kötetben többek között Berg Judit, Grecsó Krisztián, Szabó T. Anna, valamint Lackfi János szövegei kaptak helyet.

Pehelykönnyű ünnepek (szerk. Lovász Andrea)
Ill.: Mándi-Kövesdi Dóra, Cerkabella, 2022, 176 oldal
-

„Legyen benne sok nevetés, izgalmas mesék, finom ételek, játékok, családi együttlét. Alakítsátok olyanra, amilyet szeretnétek, amilyenben jól érzitek magatokat, megfelelési kényszer és kapkodás nélkül!” Ezekkel a használati utasításokkal találkozhatnak az olvasók a Pehelykönnyű ünnepek című könyv hátoldalán, amely hazánk jeles napjaihoz, ünnepköreihez, vagy épp a születésnapokhoz, a vendégváráshoz kapcsolódva mutat be történeteket, ízeket, játékokat. Minden egyes témához egy-egy ismert szerző rövid története társul: a karácsonyhoz Szabó T. Annáé, a húsvéthoz Tóth Krisztináé, a szilveszterhez Lackfi Jánosé; a meséket egy ünnepkörhöz kapcsolódó recept, játék vagy kézműves feladat, illetve két jegyzetoldal követi.

A vonalkázott lapokat a gyerekek és a felnőttek közösen tölthetik meg kedvenc játékaikkal, ételeikkel.

A kötetben kiemelt szerepet kapnak az ételek: a különleges és hagyományos receptek, a különböző gasztronómiai tudást igénylő fogások. A születésnap című fejezetben például először elolvashatjuk Máté Angi Volt egyszer egy kertész című írását, majd lakomaként nekiállhatunk elkészíteni az ötperces pizzacsigát, áfonyás pohárkrémet, vagy éppen a diótortát. A születésnapok dekorációjaként otthon elkészíthető füzérkészítéshez kapunk tippeket, a közös szórakozáshoz pedig egy kincskereső játékot ajánl a könyv.

-

A 11 szerző mellett a kötet összeállításában részt vett Harmath Eszter fotós, gasztroblogger, a KarantÉNkonyhám Facebook-csoport egyik alapítója. A csoport elsősorban abból a célból jött létre, hogy az édesanyák főzési tippeket tudjanak megosztani egymással, később azonban ételadományok is terítékre kerültek. Harmath hasonló lelkesedéssel állította össze a kötetben olvasható izgalmas recepteket, a játékok Lovász Andrea szerkesztő fejéből pattantak ki, az ezeket kiegészítő vidám illusztrációk pedig Mándi-Kövesdi Dóra alkotásai.

Pehelykönnyű ünnepek célja a közös meséléseken, játékokon túl az is, hogy rámutasson arra,

az ünnepek a tökéletlenségükkel együtt lesznek tökéletesek.

Ahogy Lovász Andrea előszavában is olvasható, „egyik ünnep sem a tízfogásos vacsorától vagy a fogkefével csillogóra suvickolt lakástól lesz az igazi. Hanem csakis attól, hogy együtt vagyunk, az egymásra szánt időtől, figyelemtől, a közös élményektől”.

A kötetbe itt bele is tudtok olvasni:

Versekkel, mesékkel, receptekkel és játékkal hangolódhat az egész család az ünnepekre
Versekkel, mesékkel, receptekkel és játékkal hangolódhat az egész család az ünnepekre

A Pehelykönnyű ünnepek arról szól, amit a címe is ígér; a készülődésben segít, hogy olyanná tegyük az ünnepeinket, amilyennek mi szeretnénk. Olvass bele!

Tovább olvasok