Új író folytatja az Asterix-sorozatot
ro

Új író folytatja az Asterix-sorozatot

Az Asterix képregénysorozatnak új írója van, Fabcaro, aki jelenleg a széria 40. kötetén dolgozik. Utóbbi várhatóan még az idén megjelenik.

Az első Asterix-képregény 1959-ben jelent meg a Pilote nevű lapban, a karaktert Albert Uderzo együtt találta ki szerzőtársával, René Goscinnyvel. Két évvel később sikerült önállóan is kiadni Asterix, a gall címmel, azóta pedig közel 400 millió példányt adtak el belőle, több tévés és filmes feldolgozás is készült belőle. Az Asterix-képregények a rómaiak uralta Galliában játszódnak, és egy kis település hőseiről szólnak, akik nem hajlandóak megadni magukat a hódítóknak.

-

Fotó: Christophe Guibbaud

Uderzo és Goscinny egészen 1977-ig közösen készítették a képregényeket, majd Goscinny halála után Uderzo vette át a rajzolás mellett az írói feladatokat is egészen 2009-ig, majd 2011-ben visszavonult. 2013-ban Jean-Yves Ferri és Didier Conrad vette át az ikonikus képregény írását és rajzolását. Előbbit váltja az új író, Fabcaro, aki most azt nyilatkozta, hogy hatalmas rajongója az Asterixnek, és szerinte ez a lehetőség óriási ajándék annak a gyermeknek, aki valaha volt.

-

Az előző szerzőhöz, Jean-Yves Ferrihez hasonlóan az új író is kimondottan sokoldalú alkotó: képregényeket rajzol, forgatókönyveket ír, Fabrice Caro néven több regény szerzője, valamint saját rockzenekarával rendszeresen fellép, és már három lemeze is megjelent. A hírhez kapcsolódóan megjelent egy mintaoldal (amiről csak annyit árultak el, hogy kapcsolódik a készülő epizódhoz), ez alapján pedig úgy tűnik, hogy Obelixet ezúttal sem hagyják békésen vadkant enni.

Februárban kerül amúgy a mozikba az új Asterix film, az Asterix és Obelix – A középső birodalom. A film különlegessége, hogy ezúttal nem Gérard Depardieu alakítja Obelixet, viszont szerepet kap benne a bosnyák és horvát származású, svéd válogatott labdarúgó, Zlatan Ibrahimovic, aki jelenleg az olasz élvonalban szereplő AC Milan játékosa.

Forrás: Móra Kiadó, RFI