Animációs film készülhet az Apufából
ro

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.

Az Apufa sok szempontból különleges könyv, Magyarországon ugyanis még mindig ritkaságszámba megy, ha egy gyerekeknek szóló kötet olyan kényelmetlen és fájdalmas témákat érint, mint például a halál. Kolozsi László gyerekkönyvének két kisfiú a hőse, akiknek meghal az apjuk. A gyermeki fantázia mindezt viszont úgy dolgozza fel, hogy az édesapjuk egy hideg áprilisi reggelen diófává változott.

Kolozsi László
Apufa
Ill.: Igor Lazin, Manó Könyvek, 2017, 44 oldal
-

A könyvről ezt írtuk:

"Kolozsinál természetesnek tűnik fel, hogy az apuka a fába költözött, és bár testileg nem tud velük lenni, ebben a formában mégis az életük része marad. Ami a gyerekeknek vigaszt nyújt, ám az anyának kicsit sem: a könyv fontos témája még a gyász sokfélesége, és az, hogy a megfelelő támogatás mellett hagyni kell mindenkit a maga módján gyászolni."

Az Apufát Igor Lazin illuszrálta, korábbi kritikánkban azt íruk róla, hogy rajzai "csak felerősítik a mese és valóság, álom és ébrenlét határán billegő figurák (és olvasók) érzéseit". A Nemzeti Filmintézet honlapján megjelent tájékoztató szerint az azonos című animációs filmet is Igor Lazin fogja rendezni.

A kötet amúgy felkerült az évtized legizgalmasabb gyerekkönyveit bemutató listánkra is, amit ITT böngészhettek.