10 gyerekkönyv édesanyákról és nagymamákról anyák napján
ko

10 gyerekkönyv édesanyákról és nagymamákról anyák napján

Anyák napján olyan gyerekkönyveket ajánlunk, melyek anyukákról, nagymamákról és az ő végtelen szeretetükről szólnak.

Május első vasárnapján a gondoskodást, a türelmet és a határokat nem ismerő szeretetet ünnepeljük. Anyák napja van, mi pedig olyan gyerekkönyveket válogattunk össze, melyek között jól ismert klasszikus és kortárs újdonság is akad. Könyvek kicsiknek és nagyobbaknak a születésről, az anyák és nagymamák fontoságáról és arról a láthatatlan kapocsról, ami a gyerekeikhez, unokáikhoz köti őket. 

Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány

Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány
Ford. Rónay György, Móra, 2023, 38 oldal
Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány könyv

Az örök klasszikus a születés csodájáról. Ez nem tündérmese, hanem igaz történet, de szebb minden tündérmesénél, mert egy igazi kislány igaz története. Marie-Claude Monchaux legkisebbeknek írt felvilágosító könyvén már nemzedékek ismerték meg születésük történetét.

Sam McBratney: Találd ki, mennyire szeretlek

Sam McBratney: Találd ki, mennyire szeretlek
Ill. Anita Jeram, ford. Komjáthy Katalin, Zille Könyv, 20 oldal
Sam McBratney; Anita Jeram: Találd ki, mennyire szeretlek antikvár

A Kis Mezei Nyúl próbálja minél kifejezőbben elmondani, hogy mennyire szereti Nagy Mezei Nyulat. Kedves történetének és gyönyörű illusztrációjának köszönhetően nagy népszerűségnek örvend világszerte ez a könyv. Az eladott példányok és az idegennyelvű kiadások száma alapján méltán nevezhető nemzetközi klasszikusnak. 

Julia Donaldson: A majom mamája

Julia Donaldson: A majom mamája
Ill. Axel Scheffler, Pagony, 2023, 24 oldal

A kismajom elveszti a mamáját, a pillangó pedig segít neki megkeresni. De ez nem is annyira egyszerű feladat. „- Elvesztettem a mamámat! Így szólt a pillangó: - Szegény majom! Ne sírjál, segítek én a bajon.” A bohókás pillangó lelkesen keresi, ki lehet a kicsi mamája - az elefánttól a denevérig. Mulatságos rímekkel bukdácsolunk át a dzsungelen, vissza majom mama karjaiba.

Robert Munsch: Örökké szeretlek

Robert Munsch: Örökké szeretlek
Ill. Megyeri Annamária, ford. Szabó T. Anna, Manó Könyvek, 2023, 
Robert Munsch: Örökké szeretlek könyv

Robert Munsch ritmikus prózája emberek millióit érintette meg az 1986-os megjelenése óta, amit mi sem jelez jobban, mint az, hogy már 15 millió példányban kelt el világszerte. A titok a történet megható egyszerűségében rejlik: az anyai szeretetet és az élet körforgását sikerült megragadnia. Magyarországon Szabó T. Anna zseniális fordításában és Megyeri Annamária szívmelengető képeivel jelenik meg.

Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája

Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája
Ill. Keszeg Ágnes, Pagony, 2021, 96 oldal
Wéber Anikó: Luca és Máté régi körhintája könyv

Luca anyukája nem olyan, mint a többieké. Nagydarab, határozott, és különleges foglalkozása van: rendőr. Lucát gyakran csúfolják emiatt, pedig a kislány a lelke mélyén tudja, hogy az ő anyukája ugyanolyan jó, mint másoké. Amikor az iskolában pályázatot írnak ki, hogy a gyerekek írjanak fogalmazást az anyukájukról, Luca boldogan jelentkezik, de aztán elakad a munkával.
Szerencsére találkozik Mátéval, a szélfiúval, aki magával röpíti őt a 19. századba, és megmutatja, régen is voltak olyan nők, akik kitörtek a megszokott keretekből. Luca megismeri Szendrey Júlia, Bezerédj Amália és Kánya Emília munkáját és családját, és az is kiderül számára, hogy ami régen férfias foglalkozásnak számított - az írás, újságírás -, ma már teljesen elfogadott.

Vincent Cuvellier: Amikor életemben először megszülettem

Vincent Cuvellier: Amikor életemben először megszülettem
Ill. Charles Duterte, ford. Hotya Hajnalka, Vivandra, 2006, 98 oldal
Vincent Cuvellier; Charles Dutertre: Amikor életemben először megszülettem antikvár

Ez a különleges kötet csupa bölcsesség, humor és költészet. A mesélő kislány – a későbbi édesanya - megannyi szeretettel idézi fel élete első történéseit: ahogyan édesapja először nézett rá könnyekkel a szemében, vagy ahogyan ő tartotta kezében először gyermekét.,,Amikor életemben először megszülettél, én másodszor is megszülettem, kicsim.” A bájosan naiv illusztrációkkal kísért szöveg sorra megidézi az élet nagy pillanatait: örömeinket, bánatainkat, reményeinket és álmainkat. A szerző éppolyan érzékenységgel ír az első gyász fájdalmáról mint az első becéző szavakról vagy az első szerelemről. 

Marta Gómez Mata: Anyukák világa

Marta Gómez Mata: Anyukák világa
Ill. Carla Nazareth, ford. Simon Réka Zsuzsanna, Naphegy, 2016, 64 oldal
Carla Nazareth; Marta Gómez Mata: Anyukák világa könyv

Van egy anyukavilág, ahol Bicikli anyuka ölelései puha kormánnyá változnak, ahol szundítani és ahova támaszkodni lehet, ahol Eper anyuka mindig, amikor úgy alakul, elpirul a boldogságtól, és Harmonika anyuka fülbemászóan, elegánsan és vidáman játszik egészen addig, míg titokban sírva nem fakad.
Egy anyukavilág, ahol Sárkány anyuka fénylő és hosszú hátgerincén, mint egy villámvasúton, lecsúsznak a gyermekei, ahol Csipkerózsika anyuka teletölti az ágyat játékokkal, könyvekkel és reggelivel teli tálcákkal, és ahol Kalóz anyuka hajósinasaival reggelenként kifosztja a hűtőt. Egy anyukavilág, ahol Sellő anyuka szeme olyan szép, mint a tengerekről verselő költők költeményei, ahol Csokoládé anyuka olyan melegséges és megnyugtató, akár egy csésze forró csokoládé.

Szabó Magda: Sziget-kék

Szabó Magda: Sziget-kék
Móra, 2022, 176 oldal
Szabó Magda: Sziget-kék könyv

Lavinia nénivel nem könnyű az élet. Mikor Valentin édesanyja balesetet szenved, a kisfiú házsártos, rideg nagynénjével kerül egy fedél alá, aki vaskézzel vezeti a birtokot, és keményen bánik az alkalmazottaival. Akár emberek, akár állatok. Egy nap Valentin védelmébe veszi a teherhordásra kivezényelt lovakat, erre Lavinia néni megbünteti: megtiltja, hogy édesanyját meglátogassa a kórházban. A kisfiú ekkor különleges képességet fedez fel magában: megérti az állatok beszédét. Hamarosan hihetetlen utazásra indul Kandúrkával és János mókussal egy óriásfelhőn. A Szigeten, ahová érkeznek, fantasztikus masinákat, csodatévő gyógyszereket, bölcs törvényeket találnak. A helyi tudósok pedig kutatni kezdik az elixírt, amellyel megmenthetik Valentin édesanyját. Sziget-kéknek kell lennie, olyan kék színűnek, ami máshol nem állítható elő! Közben Lavinia néni ellen fellázad a város, nemcsak a tejesember és a postás, de a talicskák sem tartják be többé a szabályokat.

Mira Lobe: Nagymama az almafán

Mira Lobe: Nagymama az almafán
Ill. Susi Weigel, Pagony 2024, 112 oldal
Mira Lobe: Nagymama az almafán könyv

A kedves történet, amiben Max az elképzelt nagymamája oldalán vadlovakat hajt, kalózokkal csatázik és tigrisre vadászik, gyönyörű képekkel egészül ki egy olyan regénnyé, amit a gyerekek akár egyedül, akár a szüleikkel közösen olvasva, fejezetről fejezetre izgalommal követhetnek. És talán Maxnak sem kell már sokat várnia egy igazi nagymamára!

David Walliams: Gengszter nagyi

David Walliams: gengszter nagyi
Ford. Totth Benedek, Kolibri, 2024, 320 oldal
David Walliams: Gengszter nagyi könyv

A 11 éves Ben rettegve gondol a péntek estékre, mert olyankor mindig a nagymamájánál kell aludnia. Ő ugyanis minden idők legunalmasabb nagyijának látszik: állandóan szókirakósdit játszik és káposztalevest főz. De van valami, amit Ben nem tud róla.. Kalandos és megindító történet egy nagymamáról, az unokájáról, és a koronaékszerekről. 

Nyitókép: Pexels