Nyuszi mesekönyv húsvét - konyvesmagazin.hu (Forrás: freestocks/Unsplash)
ki

10 nyuszis mesekönyv húsvétra és azon túl

Az édes tapsifülesek kiskorú rajongóinak és szüleiknek élő nyuszi helyett inkább gyönyörű gyerekkönyveket ajánlunk.

Közeleg a húsvét, amikor a nyuszik iránt is megnő az érdeklődés. A csokiváltozat még elmegy, de az élő nyuszik vásárlását és örökbe fogadását mi sem támogatjuk. A Nyúlmentés csoport arra figyelmeztet: az ajándékba adott/kapott tapsifülesek nagy része nem éri meg az egyéves kort. Igazi kisállatok helyett inkább 10 gyönyörűen illusztrált, izgalmas, nemcsak húsvéti mesekönyveket ajánlunk figyelmetekbe nyulacskák szereplésével.

Andreas König: Hibiszkusz nyuszi és a nagy húsvéti pötty-özön

Andreas König: Hibiszkusz nyuszi és a nagy húsvéti pötty-özön
Ford. Szabó Zsuzsa, ill. Günther Jakobs, Scolar, 2024, 24 oldal
-

Új kaland a nagy réparablásból már jól ismert Hibiszkusz nyuszival és barátaival. Itt a húsvét, és Hibiszkusz nyuszinak még meg kell festenie a hímes tojásokat. A barátai, Maxi egér és Medve Ricsi segítenek neki. Ajaj, ez bizony irtó pepecs munka, nekik pedig alig maradt idejük! Maxinak támad egy ötlete... vajon beválik? Mókás mese még mókásabb képekkel.

Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai

Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai
Ford. Szabó T. Anna, Dragomán György, Manó Könyvek, 2023, 400 oldal
-

Végre egy kötetben minden, amit Beatrix Potter a legendás Nyúl Péterről írt! Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző mind a huszonhárom meséjét és versét, ráadásul Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában. A történetek kiegészülnek az azokat ihlető valóságos tájak, állatok és és emberek hátterével. A könyv tartalmaz négy olyan mesét is, amelyek nem jelentek meg a szerző életében, de megmutatják elbeszélői és rajzolói tehetségét. Beatrix Potter világa most is éppen olyan lenyűgöző, mint több mint száz évvel ezelőtt, amikor először vehették a kezükbe a gyerekek a könyveit.

Zelk Zoltán: A három nyúl

Zelk Zoltán: A három nyúl
Ill. Reick Károly, Móra, 2023, 12 oldal

A költő immár klasszikussá vált, mókás gyerekverse a róka-, farkas- és medvefaló nyulakról, Reich Károly szintén örökbecsű illusztrációival. Lapozó formában a legkisebbek is élvezhetik.

Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára

Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára
Teknős Könyvek, 2019, 32 oldal
-

Az, aki kíváncsi rá, hogyan készül a csokitojás, ebből a meséből megtudhatja! Volt egyszer egy csokigyár, amit Nyuszi úr vezetett. Az emberek kilószámra vették tőle az édességet, de ő mohó volt, és agyonhajszolta a tyúkjait, hogy egyre több és több tojást tojjanak. Ám amikor a tyúkok sztrájkba lépnek, Nyuszi úr kénytelen rájönni: attól, hogy valakinek tollas a háta, még nem feltétlenül palimadár!

Rébecca Dautremer: Jussváry Jakominusz gazdag órái

Rébecca Dautremer: Jussváry Jakominusz gazdag órái
Ford.: Pacskovszky Zsolt, Scolar, 2021, 56 oldal
-

„Az életről akartam írni” – mondta interjúnkban Rébecca Dautremer a képeskönyvről. A mese egy nyuszi, Jussváry Jakominusz életének tizenkét állomását mutatja be: apró örömöket, a boldogság és a bánat nagy pillanatait, kétségeket és megpróbáltatásokat. Nem ő a legnagyobb hős, sőt egy gyerekkori balesetnek köszönhetően gyengébb, mint a többiek. Életében nincsenek drámai fordulatok: felnő, apa lesz, majd nagyapa, végül örökre elalszik. Története az egyszerű élet iránt érzett hálával van tele: szeretni és szeretve lenni, megtenni, ami tőlünk telik, szemlélődni nem kevés. Sőt. Talán a legtöbb, amire bárki is vágyhat.

Margery Williams: A bársony nyuszi, avagy a játékok életre kelnek

Margery Williams: A bársony nyuszi, avagy a játékok életre kelnek
Ford. László Noémi, ill. Keszeg Ágnes, Cerkabella, 2023, 35 oldal
-

Méltán világhírű, klasszikus mese a gyerekkor varázsáról. Margery Williams író legismertebb könyve már első megjelenésekor, 1922-ben nagy sikert aratott, gyerekek és szülők generációinak szívébe lopta be magát. Hiszen minden gyereknek van kedvenc játéka, és az olvasók a már-már családtaggá váló nyusziban, mackóban saját gyerekkorukra ismerhetnek. A könyvhöz tartozik egy kóddal meghallgatható változat is, Huzella Júlia előadásában.

Jörg Mühle: Kukucs, kisnyuszi!

Jörg Mühle: Kukucs, kisnyuszi!
Pagony, 2022, 22 oldal
-

Jörg Mühle interaktív lapozó-sorozatában a csintalan fehér kisnyuszi ezúttal bújócskázni, viccelődni és játszani hívja a legkisebb gyerekeket. 

Corinne Giampaglia: Ella és a tavaszi szél

Corinne Giampaglia: Ella és a tavaszi szél
Ford. Todero Anna, Manó Könyvek, 2023, 40 oldal
-

Egymást követik az évszakok, és a vidéket betölti a faleveleken doboló esőcseppek hangja. Ella és Erik türelmetlenül várja a tavaszt, amikor majd eső helyett szirmok hullanak az erdő közepén álló ősöreg almafáról, a kikelet titkának őrzőjéről. A két testvér a szél nyomába eredve bejárja az erdőt, és egy kis nyúl vezetésével a tavasz keresésére indul.

Predrag Stepanovic: Nyulacska huszonöt meséje

Predrag Stepanovic: Nyulacska huszonöt meséje
Ford. Lázár Ervin, ill. Szabó-Nyulász Melinda, Móra, 2022, 112 oldal
-

Predrag Stepanovic, a Magyarországon élő kiváló szerb író bájos és szerethető meseregénye volt Lázár Ervin egyetlen műfordítása. A rövid, hol humoros, hol izgalmas vagy épp megható történetek főszereplője, Nyulacska mindannyiunk számára ismerős lehet. Születése pillanatától kezdve olyan kalandokba keveredik ugyanis, amelyek bármilyen kölyökkel megeshetnek, akár embergyerek, akár négyábú az illető. Bambihoz és Vukhoz hasonlóan fokozatosan fedezi fel a világot maga körül, a kényelmes nyúlüregtől a tágas mezőn és a veszélyekkel teli erdőn át egészen a közeli faluig. Ahogy a szemünk láttára felcseperedik, megtanul húsvéti tojást festeni, csatangolásai közben barátokra tesz szert, sőt velük együtt bátran szembeszáll a ravaszdi rókával meg a kistestvéreire támadó karvalyokkal. S ki tudja, talán egy szép napon még a szerelem is rátalál!

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi barátai

Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi barátai
Ill. Horváth Ildi, Naphegy, 2021, 48 oldal
-

Kicsi Mimi-sorozat harmadik kötetéből kiderül, hogy a barátság nagyon fontos dolog, nemcsak a gyerekek, de egy kisnyúl életében is. Jókat lehet velük játszani, de az is előfordul, hogy az ember legjobb barátja elutazik, és talán nem is látják többé egymást. A Tamás Zsuzsa könyvecskéjében található két mese a barátságokról szól, most is segítséget nyújtva az egészen kicsiknek a nagy változásokhoz.

Fotó: freestocks / Unsplash