Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat
vn

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

A 2021-ben, Pamplona közelében feltárt bronz lemezen olvasható szövegtöredék a baszk és a vaszkón nyelv közös gyökereit bizonyítja az Antiquity folyóiratban publikált tanulmány szerint.Nyitókép: Wikipedia

A 2021-ben, Pamplona közelében feltárt bronz lemezen olvasható szövegtöredék a baszk és a vaszkón nyelv közös gyökereit bizonyítja az Antiquity folyóiratban publikált tanulmány szerint.

A bronzból készült, emberi kezet mintázó tárgy 2021-ben, a spanyolországi Irulegi várának feltárásakor került elő. Feltehetően az időszámítás előtti első századból származik, a rajta található feliratot pedig először a fémbe vésték, azt követően pedig pontozással erősítették meg.

Évszázados felfedezés: 16 méter hosszú ókori papiruszt találtak Egyiptomban
Évszázados felfedezés: 16 méter hosszú ókori papiruszt találtak Egyiptomban

A több mint 15 méter hosszú, érintetlen és ép papiruszt Szakkarában találták meg, az iratban a Halottak könyvéből származó varázsigék olvashatóak, amelyek a halottak túlvilági életét hivatottak segíteni.

Tovább olvasok

A leleten kiolvasható a baszk „jó szerencsét” kifejezéssel megegyező töredék, és a kutatók feltételezése szerint a tárgy amulettként szolgált, a szöveg pedig az istenségekhez intézett fohász része lehetett. „A felfedezés új távlatokat nyitott Európa legrejtélyesebb nyelve, a baszk történelmének feltárásához” ‒ írja a Heritage Daily által idézett tanulmányban Mikel Edeso Egia.

Mint ismert, a baszk az utolsó fennmaradt az úgynevezett paleohispán nyelvjárások közül, amit még az Eurázsiából beözönlő indoeurópai népek terjeszkedése előtt használtak

az Ibériai-félsziget észak-keleti régióiban élők.

Más forrás híján egyelőre nehezen bizonyítható a mai baszk és az egykori vaszkón között fennálló közvetlen rokonság, azonban az idézett tanulmány szerzői szerint a szövegtöredék részletes nyelvészeti elemzése azt sugallja, hogy közösek a gyökereik.

Nyitókép: Wikipedia

Forrás: Heritage Daily, Qubit