A Titanic áldozatainak csontjai feloldódhattak a hatalmas mélységben
ko

A Titanic áldozatainak csontjai feloldódhattak a hatalmas mélységben

könyvek hírek mellé titanic tudomány zöld

Jóval több mint egy évszázada süllyedt el a világtörténelem leghírhedtebb hajója, de a tragédia iránti érdeklődés még mindig erőteljes. A legendás óceánjáróról az egyik érdekes tény, hogy a roncsot felfedező küldetések egyike sem talált emberi maradványokat a helyszínen. Könyvek hírek mellé.

A Titanic roncsait 1985-ben fedezték fel, ám egyetlen expedíció sem talált ott emberi maradványokat. Az összeesküvés-elméletek hívei által is gyakran feszegetett miértre több tudományos magyarázat is létezhet   írja a hvg.hu.

Az egyik ezek közül az, hogy a bajbajutottak mentőmellényt viseltek, és bár kihűltek és meghaltak, nem süllyedtek a tenger fenekére, a szél és az áramlatok másfelé sodorták őket. A hajótestben rekedt emberek maradványai pedig valószínűleg elbomlottak, illetve a mélytengeri dögevők áldozatává is válhattak. Csontjaikat pedig feltehetően azért nem találták meg a 3821 méteres mélységben, mert az óceánokban bizonyos mélység után olyan közeg uralkodik, ahol a kalcium-karbonát gyorsabban feloldódik, így az áldozatok csontjai valószínűleg elporladtak.

A hírhez a Titanic pusztulásáról szóló fontos, részletes, ma már klasszikusnak számító könyvet ajánlunk. 

walter lord
A Titanic pusztulása - 1912-2012 A 100 éves évforduló emlékére 
Ford. Róna Ilona, Partvonal, 2011, 207 oldal
Walter Lord: A Titanic pusztulása könyv


Jó néhány év eltelt a jéghegy és az úszó csoda végzetes találkozása óta, de mit sem csökkent az érdeklődés a gigász iránt, amely azon a végzetes éjszakán a tenger fenekére süllyedt. Vonzereje ma is univerzális.

A hajózás rajongóinak ez a hajótörés felülmúlhatatlan csúcspont. Az emberi természet kutatóinak kimeríthetetlen laboratórium.

A nosztalgiára hajlamosak az eseményben a varázsos tegnapot látják. Az álmodozók azon töprengenek, hogyan is történhetett volna másként.

Walter Lord műve 1955-ben jelent meg, a hajó roncsainak 1985-ös felfedezése és James Cameron 1997-es, tizenegy Oscar-díjat nyert romantikus filmdrámája előtt. A Titanic pusztulása rögtön a bestsellerlisták élére került, és a hajót övező mítosz kialakulásának egyik legfontosabb momentumává vált. Sikerének titka nem utolsósorban abban rejlik, hogy a szerző a végzetes éjszaka eseményeit több mint 60 túlélő visszaemlékezése alapján rakta össze. A felkutatott szemtanúk közül ma már senkivel sem tudnánk beszélni, épp ezért ez a könyv marad a tragédia legfontosabb krónikája.

„Mrs. E. D. Appleton tulajdonképpen nem érezte a remegést a hajótestben, csak valami nagyon kellemetlen csikorgó hangot hallott, mint amikor hosszú csíkot hasítanak le egy vég vászonból. J. Bruce Ismay sokkal idegesebb lett. Ügyvezető igazgatója lévén a White Star Line hajózási vállalatnak, ünnepélyes hangulatban indult el a Titanic első útjára. Mr. és Mrs. George A. Harder, egy fiatal nászutas pár odalent az E 50-es kabinban még ébren volt, amikor az ütközés tompa hangját meghallották. Belereszketett az egész óriás, aztán »dübörgő, súrlódó hang« hallatszott a hajó oldala felől. Harder kiugrott az ágyból és a kajütablakhoz rohant. Kinézett, s az üvegen át látta, hogy jégfal sodródik el előtte.”

(Kép forrása: Wikimedia Commons)