A kiszáradt Vekeri-tóról készült képek egy climate fiction könyv borítójára illenének
ld

A kiszáradt Vekeri-tóról készült képek egy climate fiction könyv borítójára illenének

Az MTI egyik fotósa, Czeglédi Zsolt július elején készített képeket a Debrecen mellett található Vekeri-tóról, amely a csapadékhiány következtében kiszáradt. A felvételek kísértetiesen emlékeztetnek Rojik Tamás Szárazság című utópiájának borítójára. Könyvek hírek mellé.

Habár nem most száradt ki először, a kiapadt Vekeri-tóról készült fotók apokaliptikus látványt tárnak elénk, de a nyári hőhullámoknak nem ez az egyetlen aggodalomra okot adó következménye: ebbe a sorba illeszkednek a kiszáradó halásztatvak baranyában, a lassan apadó Velencei-tó vagy a lakosságot is érintő vízhiány a budai agglomerációban. 

A tavak apadása nem csak a kiszáradás miatt jelent problémát, a vízhőmérséklet megnövekedése a víz oldottoxigén-tartalmának csökkenéséhez vezet, és ez gerjeszti az algásodást. Ez a jelenség mindig a víz minőségében bekövetkezett változásra utal és egyik elsődleges oka lehet a víz túlmelegedése.

"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"
"A gyerekek ösztönösen érzik, hogy az éghajlatváltozás rendkívüli hatással lesz a jövőjükre"

Szeptemberben egy klímafikciós ifjúsági regény, Rojik Tamás Szárazsága lett a Szívünk rajta kiemelt könyve. A hónap értékelőjét, M. Kácsor Zoltánt markáns irodalmi képekről és a műfaj felíveléséről faggattuk.

Tovább olvasok

Rojik Tamás
Szárazság
Pozsonyi Pagony, 2020, 265
-

A Vekeri-tóról készült képeket elnézve rögtön eszünkbe juthat Rojik Tamás kamaszokról szóló Szárazság című klímafikciója, amely Budapesten játszódik valamikor a 2050-es években. Az ország, ahogyan az egész világ, a bekövetkezett klímakatasztrófa okozta kihívásokkal küzd. A szerencsésebbek a belső kerületekben élvezik az állam által biztosított jólétet. Viszont akik a peremkerületekben élnek, nem sok jóra számíthatnak. Az állam szigorú szabályait mindenkinek be kell tartania, és ami a legfontosabb, a fennálló rendet nem szabad megkérdőjelezni.

Dani, a magának való fiú és osztálytársa, Anikó abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az ország egyik legjobb gimnáziumába járhatnak. Mindketten kilógnak a sorból egy kicsit, így nem véletlen, ha hamar megtalálják a közös hangot. A kamaszok félénk barátkozását és a kibontakozó szerelmét azonban félbeszakítja egy újabb katasztrófa, aminek következtében a fiatalok elszakadnak egymástól és az egész addigi életük fenekestül felfordul.

Vajon sikerül Daninak Anikó nyomára bukkanni, és ha igen, képesek lesznek együtt megbirkózni a rájuk váró kihívásokkal? Mit kezdenek az új információkkal, amik alapjaiban rengetik meg a világukról alkotott elképzeléseiket?