5 új pszichológiai könyv júliusban - A kép illusztráció, fotó: Gabe Pierce / Unsplash - konyvesmagazin.hu
ki

5 új pszichológiai könyv júliusban, akár gyerekként, akár szülőként keresel válaszokat

Ajánlónkba olyan köteteket válogattunk, melyek a gyerekek és családok harmonikusabb viszonyát segíthetnek elérni, legyen szó válásról, munkamegosztásról vagy régi sérelmek feldolgozásáról.

Érdekel a transzgenerációs minták leküzdése? Harmonikusabb családi életre vágysz, vagy a gyereked nevelésével kapcsolatban vannak kérdéseid? Mozaikcsaládban élsz, netán most vesztettetek el egy babát? Az alábbi új pszichológiai könyvekben ezek mindegyikére találhatsz válaszokat és megoldási javaslatokat.

Chantal Rialland: A bennünk élő család – Transzgenerációs minták feltárása, megértése és feloldása

Chantal Rialland
A bennünk élő család
Ford. Holló Éva, HVG Könyvek, 2024, 255 oldal
-

Családtagjainktól nemcsak a génjeinket kaptuk, de pszichológiai örökségünket is nekik köszönhetjük. Édesapánk, édesanyánk, nagyszüleink, dédszüleink mellett testvéreink, unokatestvéreink személyiségvonásai, megküzdési stratégiái is mind hatással voltak ránk gyerekként, és formálták a felnőttet, akivé váltunk.

A pszichogenealógia segít tudatosítani a bennünk működő családi mechanizmusokat, megérteni, hogy mi határoz meg minket. Lehetővé teszi, hogy megszabaduljunk az ismétlődő családi mintáktól és a projekcióktól, amelyek megakadályozzák, hogy szabad akaratunk szerint éljünk. A könyvben felvetett témák és átgondolandó kérdések mentén felfedezhetjük igazi énünket, és megtanulhatjuk szeretni magunkat, hogy könnyebben rátaláljunk a saját utunkra. Szülőként pedig eszközt kapunk a kezünkbe, hogy a legjobbat adhassuk át gyerekeinknek családi történetünkből és önmagunkból. 

Chantal Rialland pszichoterapeuta, könyve a pszichogenealógia egyik alapműve, amely eddig több mint 140.000 példányban kelt el.

Dr. Máté Gábor, dr. Gordon Neufeld: A család ereje – Ragaszkodj a gyermekeidhez!

Dr. Máté Gábor, dr. Gordon Neufeld
A család ereje
Ford. Leyrer Ginda, Open Books, 2024, 498 oldal
-

Dr. Máté Gábor és dr. Gordon Neufeld pszichiáter könyvének új kiadásában külön fejezetet kapott, hogy a Covid-járvány óta miért nőtt meg sokkoló mértékben a mentális betegségek aránya a fiatalkorúaknál, feltárja az érzelmi jólét gyökereit, és megerősíti az egészséges gyerek-felnőtt kapcsolat kiemelkedő fontosságát.

A kötet témája korunk egyik legégetőbb problémája, miszerint a kortársak egyre inkább átveszik a szülők szerepét gyermekeink életében. A gyerekek társaiktól tanulják meg, mi a jó és mi a rossz, milyenek legyenek, hogyan viselkedjenek, ez azonban szétzilálja a családokat, megmérgezi az iskola levegőjét, agresszivitással és korai szexualitással teli ifjúsághoz, a kamaszbandák, az iskolai erőszak, a kamaszkori öngyilkosságok számának emelkedéséhez vezet. Ne hagyjuk! 

A bennünk szunnyadó természetes szülői ösztönöket felébresztve arra koncentrálhatunk, hogy milyen szerepet kell betöltenünk a gyerekeink életében. A szülőség nem más, mint kapcsolat. Ha a szülői szerepünk biztos lábakon áll, a természetes ösztöneink aktiválódnak, és eligazítanak bennünket azzal kapcsolatban, hogy hogyan neveljük és oktassuk a gondoskodásunkra bízott gyermekeket. A titok nyitja, hogy minden velük való érintkezésben tiszteletben kell tartanunk a gyermekeinkkel való kapcsolatot. 

A kötet visszahelyezi jogaiba a szülőt, az elméleti háttér megismertetésén túl pedig gyakorlati tanácsokkal szolgál, hogy visszataláljunk ősi szerepünkbe. Segít, hogy gyermekeinknek irányt mutassunk, hogy megtapasztalhassák a család erejét. 

Gary Chapman: A jól működő család 5 jellemzője

Gary Chapman
A jól működő család 5 jellemzője
Ford. Falus Eszter. Harmat, 2024, 213 oldal
-

Napjainkban sokat hallunk a működési zavarokkal küzdő családokról, de alig esik szó arról, hogy mi jellemzi az egészséges és jól működő családi életet. Ebben kíván segíteni az olvasóknak a népszerű házassági tanácsadó, Gary Chapman, a családi kapcsolatok szakértője.

Könyvében sorra veszi a harmonikus család jellemzőit: a férj és a feleség meghitt kapcsolatot ápol egymással; a szülők utat mutatnak a gyerekeiknek; a gyerekek megbecsülik a szüleiket és figyelnek rájuk; a családtagok szolgálatkészen fordulnak egymás felé; nemcsak a feleség, hanem a férj is tevékeny szeretettel vesz részt a család életében. A való életből vett példákkal illusztrált tanácsok megvalósítását interaktív munkafüzet segíti.

Megyeri Zsuzsanna: Családi kirakós – Hogyan lesz darabokból egész? 18 történet mozaikcsaládokról

Megyeri Zsuzsanna
Családi kirakós
HVG Könyvek, 2024, 215 oldal
-

A válások számának növekedésével egyre emelkedik a mozaikcsaládok száma, mégis keveset beszélünk róluk. Az újrarendeződött családok működése ritkán zökkenőmentes, a mindennapok számos kihívás elé állítják a családtagokat.

Megyeri Zsuzsanna pszichológus, családterapeuta, Metamorphoses meseterapeuta, újságíró olyan emberekkel beszélgetett, akik mozaikcsaládban nőttek fel, illetve akik megalkották a saját patchwork-családjukat. Az interjúalanyok, köztük Ábel Anita, Kovács Patrícia és Szabó Simon színészek, Hadas Kriszta és Kun Zsuzsa újságírók, Sárközi Ákos séf, több nézőpontból, őszintén mesélnek felbomlott és újrarendeződött családjaikról, bizonytalanságaikról, kudarcaikról, aggodalmaikról, örömeikről és sikereikről.

A történetekből a mozaikcsaládban élők erőt és ötleteket meríthetnek számos konfliktus és rossz gyakorlat elkerülésére, miközben a sokféle nézőpont megismerése hozzásegíti őket családtagjaik és önmaguk mélyebb megértéséhez és elfogadásához, valamint a számukra optimális megoldások kialakításához.

Pollák Éva: Átsuhanó Tündérbaba – Mese a babáról, aki jött, de mégsem érkezett meg

Pollák Éva
Átsuhanó Tündérbaba
Ill. Mezei Hajnal, Partvonal, 2024, 107 oldal
-

Az átsuhanó babák családjának gyásza nemcsak a felnőtteket, de a kistestvért szeretettel váró testvéreket is érinti – így van ez Nin és Pip, a két tündérgyerek esetében is. Szomorúság Árnya szinte észrevétlenül költözik be Tündércsalád életébe, és a veszteséget minden tündér másképp éli meg. A Mezei Hajnal csodálatos rajzaival illusztrált mese abban segíti az érintett családokat és az őket támogatókat, hogyan találjanak szavakat a veszteségre.

A mesét követő pszichológiai útmutatóban a szerző a gyász lélektanáról ír, illetve röviden összefoglalja, a különböző életkorú gyermekek milyen sokféle módon reagálhatnak a gyászra, és mi hogyan támogathatjuk jól őket – és egymást. A könyv végén található kis zsebbe rejthetjük az átsuhanó babákhoz kapcsolódó emlékeket, alkotásokat, rajzokat, hiszen Szomorúság Árnya idővel kiköltözik az életünkből, de a meg nem érkezett gyermek iránti szeretet örökre velünk marad. 

Nyitókép: Gabe Pierce / Unsplash