Minden eddiginél nagyobb mélységben filmeztek le halat tudósok
sa

Minden eddiginél nagyobb mélységben filmeztek le halat tudósok

zöld mélytenger óceán csigahal kutatás

Több mint nyolcezer méterrel az óceán felszíne alatt sikerült egy ausztrál és japán tudósokból álló csoportnak lefilmeznie csigahalakat Japán délkeleti partjainál, írja az MTI. Könyvek hírek mellé.

A Pseudoliparis nemzetségbe tartozó csigahal mind ez idáig ismeretlen fajtáját az Izu-Ogaszavara ároknál, 8336 méteres mélységben észlelték a kéthónapos expedícióra indult kutatóhajó megfigyelőkamerái.

Alan Jamieson, a kutatóexpedíció vezetője azt mondta, a csigahal a többi között úszóhólyagjai és szálkái elvesztésével alkalmazkodott a mélytenger körülményekhez, valamint azzal, hogy zselés réteget növesztett maga köré.

Néhány nappal azt követően, hogy a csigahalat lencsevégre kapták, a tudósok két másik, a Pseudoliparis belyaevihez tartozó csigahalat is észleltek Japán partjainál, 8022 méter mélyen. Ilyen mélységben a nyomás 800-szor nagyobb, mint az óceán felszínén. A fiatal csigahalak rendszerint mélyebbre merészkednek az óceánban, mint az idősebbek. Jelenleg a csigahalaknak több mint 400 fajtáját ismerik.

A mélytengeri élővilágról ezeket a könyveket ajánljuk.

Gianumberto Accinelli: Utazás a mélybe - Ismerd meg a tenger élővilágát a felszíntől a tengerfenékig

Gianumberto Accinelli
Utazás a mélybe - Ismerd meg a tenger élővilágát a felszíntől a tengerfenékig
Ford. Weltler Ildikó, Móra, 2023, 80 oldal
-

A különleges, vertikális formátumú könyv a tenger élővilágát úgy mutatja be, mintha mi magunk is alámerülnénk a mélységekben. A lapok szélén látható méterbeosztás a tengerszint alatti mélységét jelzi, sőt, emellett a tenger színének változása is izgalmas kiegészítője és érzékeltetője a merülési körülmények változásának.

Sipos Emese, Jennifer Taylor: Az óceánok atlasza

Sipos Emese, Jennifer Taylor
Az óceánok atlasza
Ford. Fogarassyné Orczy Zsuzsanna, Szalay Könyvek, 2012, 240 oldal
-

Tematikus oldalak: a tengerek eredete, geológia, árapály és hullámok, a tengerek természeti erőforrásai, élet a tengerpart mentén és még sok más téma - több száz grafikus ábrával. Az óceánokat és tengereket bemutató oldalak: az új térképek közelről mutatják be az egyes tengereket a tengerfenék tulajdonságaival, valamint a szélességi és hosszúsági körökkel együtt.