Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?
Litkai Gergely

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

Liktai Gergely könyvkritika bookline zöld klímakatasztrófa bill_gates

Bill Gates Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát? című könyve hasonló ahhoz az űrhajóhoz, ami rendkívül sok technikai újítással képes elérni azt, hogy csak azután zuhanjon egy fekete lyukba, hogy kikerülte.

A könyv fő erénye, hogy a lehető legreálisabban optimista, felsorakoztat mindent, ami ahhoz kell, hogy az olvasó lelkes befektetővé váljék a Save the World Inc. start-up cégben, amelynek célja az emberiség legrosszabb hagyományainak megőrzése azért, hogy a természet kizsákmányolása egy kicsit tovább folytatódhasson, mint a jelenlegi pályánkból megjósolható lenne. A könyv címe nem véletlenül nem az, hogy Változtassuk meg a paradigmát, lássuk be, hogy a jelenlegi növekedés alapú, fogyasztói társadalom fenntarthatatlan.

A szerző, mint egy kedves Elon Musk, vagy Öntöttvasember mutatja az utat az emberiségnek, hogy megmentse a Bolygót.

Nehéz nem észrevenni ugyanakkor, hogy a Bolygó alatt leginkább a homo sapiens sapiens faj értendő, a megmentés pedig egy katasztrófa elodázása, miközben esetlegesen egy másik könnyűszerrel végez vele. 

Bill Gates
Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?
Ford. Kepes János, Libri, 2021, 300 oldal
-

Bill Gates a műtrágya, a génmódosítás és az atomenergia szószólója, a gyenge fenntarthatóság pápája, aki komolyan hisz abban, hogy mindennek pénzben kifejezhető értéke van, és ami kifejezhető, azt ki is kell fejezni, mivel ebből lehet technológiát vásárolni, ami megoldja a korábbi gondokat és - újakat teremt. A javaslatai készen vannak, kis Excel táblázatok sorjáznak, ám ezek

célja nem is lehet más, mint hogy a gazdasági rendszer fenntartható maradjon. A fenntarthatóság célja álláspontom szerint ugyanakkor az, hogy a természet fennmaradjon.

Plusz ezen belül egy faj, amelyhez a szerző is tartozik. Így, ha kedve tartja, ezen rendszer normáin belül igény szerint társasozhat általa kitalált közgazdasági szabályok alapján, amelyek – lássuk be –  a rendszert nem leírják, hanem meghatározzák. A közgazdaságtan jelenleg uralkodó szabályai ugyanis sokkal inkább preskriptívek, mint deskriptívek. Egy olyan viselkedési formát népszerűsítenek, vagy kényszerítik bele az egyént, ami nem az egyén jóllétéhez vagy az ökoszisztéma fennmaradásához vezet, hanem a rendszer céljának beteljesítéséhez, a végső Hatékonysághoz. Ahogy azonban Jeremy Rifkin: The Age of Resilience című nemrég megjelent könyvében is nagyon találóan rámutat:

a hatékonyság korát a reziliencia, az ellenállóképesség kora követi, ahol a természet szabályainak kell meghatároznia a gazdaság szabályait, hogy ezek a rendszerek fennmaradhassanak.

Különös rész a könyvben, amikor a Filantróp hosszan indokolja magángépének használatát, és a világ egyik leggazdagabb embereként és legnagyobb szennyezőjeként arról beszél, hogy jótét cselekedeteivel mennyire törekszik azon jövedelmi egyenlőség megteremtésére, aminek eltűnéséért többek között az általa alapított cég felel. Mintha minden megváltható lenne, mindenre létezne valami speciális búcsúcédula nyomtató cég, aminek megvásárlásával vezekelni lehet. Sok petpalackot használok? Megveszek egy cukornádból műanyag kulacsot fröccsöntő kft.-t. Pazarolom a vizet? Kifejlesztek egy tablettát, ami pocsolyából Eviant készít. Napi egy steak befigyel? Fermentált széna és a műhús kft. már megy is a portfólióba.

A könyv ugyanakkor rendkívül élvezetesen veszi végig a net zéró felé vezető úthoz szükséges technológiai megoldásokat, a hidrogén-alapú acél- és műtrágyagyártástól az elektromos hálózatok  fejlesztéséig, a megújuló energiáktól az elektromobilitásig, de mindezek a mögöttes rendszer és gondolkodás megváltoztatása nélkül sokkal inkább alkalmasak a Jevons-paradoxon előidézésére, amelynek lényege, hogy azok a technológiai fejlesztések, amelyek egy erőforrás kihasználásának hatékonyságát javítják, ahelyett hogy csökkentenék az erőforrás használatát, valójában növelik azt. 

Így alapvető szemléletmódváltás nélkül nem megoldjuk, hanem tovább növeljük a rendszer sérülékenységét és végső soron összeomlásának valószínűségét.

Kiknek ajánlom a könyvet? Mindenkinek, aki a technológia jelenlegi állása és egy techbilliárdos optimista fantáziája alapján szeretne látni egy megoldási javaslatot a klímaválságra, viszont mindenképpen ajánlom, hogy még ők is hallgassák meg podcastunkat, ami némileg árnyalja ezt a képet:

Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?
Bill Gates se mentené meg a Földet: a jövő egy techbilliárdos szemével / Hogyan kerüljük el a klímakatasztrófát?
Tovább olvasok