Megvan a világ legrondább kutyája – 5 könyv ebrajongóknak
hhz

Megvan a világ legrondább kutyája – 5 könyv ebrajongóknak

Ismét megrendezték a legrondább kutya címéért folyó versenyt. A díjat idén Wild Thang, egy nyolcéves pekingi palotakutya nyerte el. Könyvek hírek mellé. 

Kutyáknak szóló szépségversenyekről már hallottunk – de mi a helyzet a csúnyácska ebekkel? Az észak-kaliforniai Petaluma városában rájuk is gondoltak: a '70-es évek óta rendeznek versenyeket, amelynek első helyezettje a Világ Legrondább Kutyájának szóló elismerést nyeri el.

Wild Thang, a közönségkedvenc

A nyertes idén a Wild Thang (a. m. Vadócka) volt, egy nyolcéves pekingi palotakutya, közismertebb nevén pincsi, hosszú bolyhos szőrrel és örökké lógó nyelvvel. A kutyus ötödjére indult a versenyen, és már háromszor végzett második helyen.

„Idén Wild Thang volt a közönség kedvence. Attól, hogy már ötödször versenyzett, igazán összeszorult a jelenlévők szíve.

Megérdemelte az első helyezést”

– mondta Fiona Ma, a verseny egyik bírája.

Ma néhány érdekességet is megosztott a nyertesről: „Sosincs szüksége fodrászra. Ha hiszed, ha nem, szeret jégen aludni. Legfőképp pedig egy kifejezetten édes kutyus.”

A győzelemmel egy ötezer dolláros díj is jár,

amelyet a zsűri átadott Ann Lewisnak, Wild Thang gazdájának. A második helyen Rome, egy kerekesszékkel közlekedő, idősödő mopsz végzett, és Daisy Mae, egy fehér szőrű keverék lett a harmadik.

 

Te is kutyás vagy? Akkor ez az öt könyv garantáltan tetszeni fog neked (és kedvencednek):

Konrad Lorenz: Ember és kutya

konrad lorenz
Ember és kutya
Ford. Sárközy Elga, Trubadúr, 2024, 184 oldal

A híres etológus érdekes és tanulságos anekdotákkal színezett tanulmánya hasznos ismeretekkel szolgál a kutyatulajdonosok mellett mindazoknak, akiket érdekelnek az állati kommunikáció titkai.

„Az a hétköznapi tény, hogy a kutyám jobban szeret engem, mint én őt, egyszerűen letagadhatatlan, és engem mindig bizonyos szégyennel tölt el. A kutya bármikor kész életét áldozni értem. És én?”

Shelia Hocken: Emma meg én

shelia hocken
Emma meg én – A labrador, aki megmentette az életemet
Ford. Rácz Lívia, Partvonal, 2012, 232 oldal

Sheila Hocken szép, okos, fiatal angol lány, aki tizenéves korára teljesen megvakul. Ez a tragédia azonban nem teszi rokkanttá, ellenkezőleg: önérzete, bátorsága arra készteti, hogy a legnagyobb nehézségeket is leküzdve úgy dolgozzon, mozogjon, szórakozzon, mint a látók.

Nem csupán véletlen tehát, hanem tudatos, akaraterős viselkedésének jutalma is, hogy csodálatos támaszra talál egy vakvezető kutyában, a legtöbb embernél megbízhatóbb, játékos és furfangos Emmában. Megható, igaz történet egy fiatal lány és egy fekete labrador barátságáról. 

Zalai Károly: Minden hétre kutya

zalai károly
Minden hétre kutya
Scolar, 2023, 224 oldal

Zalai Károly a több kiadást megért Minden hétre macska után most a kutyásokhoz szól, de könyvét azoknak is ajánljuk, akiknek még nincs négylábú barátjuk. Az 52 novella szereplői híres vagy éppen névtelen ebek, akiknek sorsa nemcsak egybeforrt gazdájuk sorsával, de tükörképét is adják jelenünknek és múltunknak.

Mindegyik kutyasors bővelkedik mulatságos, szívszorító vagy éppen tragikus mozzanatokban. Ezután garantáltan más szemmel nézünk majd a négylábúakra, és még az is megtörténhet, hogy „mindenki kutyája” egy napon a mi kutyánk lesz.  

Stefan Gates: Kutyológia

stefan gates
Kutyológia
Ford. Silberer Vera, Corvina, 2023, 159 oldal

A kutya az ember legjobb barátja, szoktuk mondani, pedig még annál is több. Viszonyunk, sőt kapcsolatunk azért annyira szoros, mert amikor együtt vagyunk, a kötődés, a szeretet és a boldogság kémiája csúcsra jár az emberben és a kutyában is.

Például ha a kutyánkra nézünk, ugyanazok a hormonok termelődnek, mint amikor a csecsemő szemébe nézünk. Nem véletlen tehát, hogy ha van kutyánk, azzal lehetőséget kapunk arra, hogy sokkal jobb emberek legyünk. Stefan Gates Kutyológiája ebben segít nekünk – érzelmesen és humorosan.

Erdős Zsuzsanna: Engem válassz!

erdős zsuzsanna
Engem válassz!
Menő Könyvek, 2023, 431 oldal

Milán lassan betölti a 18. életévét, nincs sok barátja, de nem magányos: egy állatmenhelyen dolgozik, ugyanis él-hal a kutyákért. Nyugalmas napjait azonban hamarosan több esemény is megzavarja. Szinte egy időben két lány is betoppan az életébe, és az is egyre világosabb lesz számára, hogy valami nincs rendben az egészségével. A hetek óta tapasztalt tünetei kezdenek egyre ijesztőbbé válni, és mire elhatározza, hogy orvoshoz fordul, egy délután rosszul lesz a menhelyen.

Ezután sorra derülnek ki körülötte olyan titkok, amelyekről addig sejtelme sem volt, és ezek pár hét alatt felforgatják a mindennapjait. Kire támaszkodhat Milán a bajban? Az anyjára, aki ellátja ugyan bőven pénzzel, de érzelmileg nehezen elérhető számára? Miki bára, a menhely vezetőjére, aki az első perctől kezdve úgy bánik vele, mintha a saját fia lenne? Esetleg Diára, aki elhatározta, hogy megszerzi magának a „magányos farkast”? Vagy Adélra, a menhelyen önkénteskedő lányra, akivel az első perctől tökéletesen megértik egymást?

 

A képen látható kutya illusztráció, nem a díjnyertes Wild Thang. Nyitókép: Daniel Kondrashin / Pexels

(NPR)