4 új pszichológiai könyv, amit érdemes beszerezned május elején
ko

4 új pszichológiai könyv, amit érdemes beszerezned május elején

Olyan új könyveket mutatunk, melyek más-más nézőpontból gazdagíthatják a tudásodat az emberi lélekről.

A pszichológia soha nem megy ki a divatból. Különböző életkorokban, élethelyzetekben és módszerekkel próbáljuk gyarapítani tudásunkat, hogy jobban megérthessük önmagunkat és a környezetünket is. Ehhez ajánlunk most a legújabb megjelenésekből 4 könyvet, melyek más-más módokon próbálnak meg közel vezetni az emberi lélek rejtelmeihez. 

David Von Drehle: Charlie könyve

david von drehle
Charlie könyve
Ford. Csonka Ágnes, Libri, 2024, 260 oldal
David Von Drehle: Charlie könyve könyv

Von Drehle fő kérdése, hogy vajon milyen tulajdonságok, képességek, milyen hozzáállás tesz valakit képessé arra, hogy drámai változások ellenére is mesterien boldoguljon az életben? A Charlie könyve inspiráló történet egy bölcs emberről, aki szívósságával és alkalmazkodó képességével mindnyájunknak megtanítja, hogyan törekedhetünk a boldog és értékes életre.

Rosie March-Smith: Álmok

rosie March-smith
Álmok
Ford. Uzsoki Eszter, HVG Könyvek, 2024, 224 oldal
Rosie March-Smith: Álmok könyv

Legyen az álom kellemes vagy kellemetlen, mindenképp sokat tanulhatsz belőle önmagadról. Segíthet beazonosítani és legyőzni az utadba kerülő akadályokat, tudatára ébredni rejtett képességeidnek, a mélyére ásni emberi kapcsolataid valóságának. Ismerd meg a főbb szimbólumokat és témákat Rosie March-Smith pszichoterapeuta útmutatásai segítségével. Fejtsd meg álmaid üzenetét, és hogy miként kapcsolódnak a látott képek, történetek és a felbukkanó érzések ébren töltött életedhez. A több száz példa nyomán megértheted álmaid egyedi asszociációit, a tanácsokat követve pedig a tudattalanod által küldött üzeneteknek megfelelően cselekedhetsz és léphetsz előre az önfejlesztés útján.

Alex Howard: Nem a te hibád

alex howard
Nem a te hibád
Ford. Bakos Kata Dóra, HVG Könyvek, 2024, 272 oldal
Alex Howard: Nem a te hibád könyv

Sosem vagy igazán elégedett önmagaddal vagy a pároddal? Testi és mentális problémákkal, függőséggel küzdesz? Örökké fáradt vagy, szorongsz, álmatlanság és depresszió gyötör? Nem vagy egyedül. És ne hibáztasd magad! Korai tapasztalataink, legyenek jók vagy rosszak, mindannyiunkra hatással vannak. Sokunk esetében a gyermekkori traumák tönkreteszik a felnőttet, akivé válunk: megakadályozzák, hogy megéljük a valódi érzéseinket, vagy hogy hosszan tartó, egészséges kapcsolatokat alakítsunk ki. Alex Howard terapeuta szerint a gyermekkori trauma egész életünkben fogva tarthat, ha nem nézünk szembe vele. Bár a múlt eseményeit nem változtathatjuk meg, azt azonban igen, hogyan befolyásolják tapasztalatainkat és döntéseinket a jelenlegi életünkben.


Kevin Behan: A kutyád tükröt tart neked

kevin behan
A kutyád tükröt tart neked
Ford. Papolczy Péter, Jaffa, 2024, 287 oldal
Kevin Behan: A kutyád tükröt tart neked könyv

A kutyák érzelmes lények, és az érzelem ugyanolyan valóságos természeti erő, mint a gravitáció; olyan információforrás, amelyet gyakran elhomályosít az ész és a racionalitás. A kutyáknak azonban nincsenek előítéleteik. Azonnal ráhangolódnak az érzéseinkre, és visszatükrözik őket, rajtuk keresztül így önmagunk leghitelesebb részét ismerhetjük meg. Erre a felismerésre alapul Kevin Behan kutyakiképző radikálisan új modellje: ő azt állítja - és bizonyítja -, hogy a kutya viselkedését és érzelmeit, sőt a megismerését is a mi érzelmeink irányítják. A kutya nem arra reagál, amit a gazdája gondol, mond vagy tesz, hanem arra, amit a gazdi érez. A szerző bemutatja, hogy a kutyák és az emberek mélyebb kapcsolatban állnak egymással, mint azt valaha is gondoltuk, és hogy ha így közelítjük meg őket, az segít megérteni a viselkedésüket, és talán önmagunkat is jobban megismerjük belőle.