Kerti virágözön vagy balkonzöldség az álmod? – 8 könyv kertészkedőknek
sa

Kerti virágözön vagy balkonzöldség az álmod? – 8 könyv kertészkedőknek

zöld kert kertészkedés virág zöldség szárazságtűrő_kert kártevők könyvajánló

Szép kertet akarsz, de olyat, ami tele van finomsággal is? Vagy a balkonon termesztenél ezt-azt, esetleg virágba is borítanád az erkélyt? A január a tervezések (no, meg a kerti szerszámok karbantartásának) ideje, a tapasztalt kertészkedők már most megveszik a magokat, hogy legyen mit vetni, palántázni. Az olyan elvetemültek, mint én, meg rózsatövet rendelnek, amivel majd márciusban találkozom élőben… Összegyűjtöttem pár könyvet a kertészkedésről, ami segítségedre lehet ötletekkel, tudnivalókkal, hogy igazán felkészülten vethesd bele magad a tavaszi kertészkedő munkákba.

Dóra Melinda Tünde: Kertkaland - Termelj magadnak zöldséget!

Dóra Melinda Tünde
Kertkaland - Termelj magadnak zöldséget!
Central, 2022, 240 oldal
-

„Egy röpke kis nyári kalandként indult. Elvetettem pár sárgarépamagot, és hatalmas szenvedély kelt ki belőlük: kertész lettem. Ezzel a könyvvel pedig neked is kedvet szeretnék csinálni ahhoz, hogy szerelembe ess a természettel, a magad termelte friss zöldségekkel, s boldogan álmodozz a saját konyhakertedben. Sehol nem tudsz olyan jó zöldséghez jutni, mint amit magad termelsz s nem annyira megterhelő, mint gondolod. Nem kell hozzá akkora terület sem: egy öt négyzetméteres balkon is lehet a csemegék forrása, 42 négyzetméternyi veteményes pedig több száz kiló zöldséget is adhat. Ezekre komplett tervet is találsz a könyvben, amelyet aztán saját szád ízére szabhatsz. Nem baj, ha még sosem csináltál ilyet, igyekeztem minden apró információt összegyűjteni, hogy könnyű legyen a dolgod.” Dóra Melinda Tünde 15 évet dolgozott gazdasági újságíróként, majd egy hirtelen váltással kertész lett. Az általa alapított Kíváncsi Kert a legjobb budapesti éttermeknek szállít olyan zöldségeket, amelyeket korábban csak Bécsből vagy Párizsból tudtak rendelni. A kertészet módszereit tekintve ökológiai, vagyis inkább csak a kártevők akadályozására, életterük csökkentésére törekszik, nem kipusztításukra vagy a talaj sterilizálására.

Vojczek Judit: Kertész öröknaptár - Hasznos tudnivalók hónapról hónapra

Vojczek Judit
Kertész öröknaptár - Hasznos tudnivalók hónapról hónapra
Kossuth, 2023, 254 oldal
-

Ez a nagy szakértelemmel összeállított öröknaptár egyrészt hétről hétre végigvezet a legfontosabb kerti teendőkön, másrészt ökológiai szemléletű tanácsok, információk gyűjteménye. Több évig használható, így összehasonlíthatóak lesznek az egyes évek kertészkedési tapasztalatai és eredményei. Vojczek Judit kertészmérnök nagy szakértelemmel és gondossággal állította össze a legfontosabb tudnivalókat.

Zia Allaway: Konyhakert a lakásban - Zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények termesztése otthon

Zia Allaway
Konyhakert a lakásban - Zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények termesztése otthon
Ford. Búsné Pap Judit, Libri, 2019, 221 oldal
-

Hogyan használhatjuk ki legjobban a teret és a fényeket? Milyen növényt termesszünk, és hogyan gondozzuk őket? Beltéri növénydekorációs ötletek és kompozíciók? Az áttekinthető ábrák és a részletes útmutatók segítségével könnyedén nevelhetünk otthon epret, csilipaprikát vagy akár narancsfát is. A felfüggesztett befőttesüvegekben pompázó fűszerektől a muffintartóban zöldellő vízitormáig a könyvben bemutatott kompozíciók legalább annyira finomak, mint amennyire szépek. A saját lakásunkban kialakított konyhakertnek köszönhetően egész évben friss és biztonságos forrásból származó zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket ehetünk.

Matt Franks: Kiskertek a magasban - Konyhakertek ládában

Matt Franks
Kiskertek a magasban - Konyhakertek ládában
Kossuth Kiadó, 2017, 144 oldal
-

Úgy gondolod, hogy nincs elég időd vagy megfelelő helyed arra, hogy magad termelj zöldséget és gyümölcsöt? Lehet, hogy tévedsz! Ha követed a szerző, Matt Franks neves brit kertészeti szakértő tanácsait, ezzel a módszerrel valóságos paradicsomot varázsolhatsz a lakóhelyed közelébe, legyen az lapostető, szűk erkély vagy egy parányi sovány földdarab.

Annette Lepple: A szárazságtűrő kert

Annette Lepple
A szárazságtűrő kert
Ford. Divéki-Ertsey Anna, Cser, 2023, 126 oldal
-

Ha nem akarunk a forró nyári napokon állandóan locsolni, érdemes megfontolni, hogy kertünket a klímaváltozáshoz igazodó, szárazságtűrő növényekkel népesítsük be. A könyv
– 44 ellenálló évelőt, fűfélét, fát és kúszónövényt, cserépbe, balkonládába ültethető zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket mutat be, amelyek jól bírják az egyre emelkedő hőmérsékletet és a száraz időszakokat;
– ötleteket ad, hogyan javíthatjuk kertünk, környezetünk mikroklímáját esőkerttel, zöldfalakkal, zöldtetővel;
– megismertet a leggyakoribb kártevőkkel és kórokozókkal, tippeket ad a megelőzésre és a védekezésre.

Helen Bostock, Sophie Collins: Vadon a kertemben - Ötletek egy változatos élővilágú kert kialakításhoz

Helen Bostock, Sophie Collins
Vadon a kertemben - Ötletek egy változatos élővilágú kert kialakításhoz
Ford. Benedek Leila, Gabo, 2021, 224 oldal
-

A Vadon a kertemben 100 praktikus tippet tartalmaz, amellyel igazi burjánzó vadont, változatos élővilágot teremthetsz a saját kertedben, és segíthetsz, hogy az ott élő növények és állatok a lehető legjobban érezzék magukat. Az egyszerűbbektől kezdve, mint például, hogy milyen módon építs házat a süniknek vagy miként telepíts kerti tavat, egészen addig, hogy milyen beporzókat vonzó virágokat ültess, és hogyan kertészkedj vegyszermentesen. Egy privát kert, egy hátsó udvar – legyen az bármekkora is – számtalan állatnak és növénynek nyújt potenciálisan tökéletes lakóhelyet. Most megtudhatod, mit tehetsz azért, hogy a lehető legjobb helyük legyen nálad. Gazdag ismeretanyag, rengeteg ötlet – a könyv egyszerre informatív és szórakoztató, a diagramok és az illusztrációk szemet gyönyörködtetők, a különböző érdekességek böngészését pedig az egész család élvezni fogja.

Dr. Vétek Gábor, Dr. Nagy Géza: Kártevők és kórokozók a kertben

Dr. Vétek Gábor, Dr. Nagy Géza
Kártevők és kórokozók a kertben
Cser, 2023, 188 oldal
-

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a tudatos, okszerű növényvédelem a házikerti termesztésben is. Ehhez azonban fontos a károsítók és a növényeken megfigyelhető tünetek megfelelő azonosítása. A felismerést követően fontos mérlegelni, hogy szükség van-e valamilyen védekezésre, vagy a kártétel jellege, a károsítás mértéke ezt nem feltétlenül indokolja. Amennyiben a védekezés indokolt, mielőtt a kemikáliák használata mellett döntenénk, javasolt átgondolni, hogy milyen egyszerű, hatékony és egyben környezetkímélő alternatívák kínálkoznak növényeink védelmére. Ha mégis a kémiai növényvédelemre van szükség, végezzük azt jól időzítve, a növényvédő szerek használatának kockázatait felmérve és az előírásokat szem előtt tartva. A frissen javított, átdolgozott könyv negyedik kiadása ebben a folyamatban nyújt segítséget a kertbarátoknak azzal, hogy ismerteti az egyes gyümölcs- és zöldségfélék, valamint fontosabb díszcserjék leggyakoribb kártevőit és betegségeit, döntésünket számos fényképpel és a védekezési lehetőségek leírásával segíti.

Katie Elzer-Peters: Konyhakert hulladékmentesen - Növesszük újra a leveleket, szárakat, magokat és a többi zöldségmaradékot!

Katie Elzer-Peters
Konyhakert hulladékmentesen
Ford. Zentai György, Gabo, 2019, 127 oldal
-

Többé ne hajítsuk a szemétbe a sárgarépa levágott végét, a koriander szárát, a saláta vagy a káposzta torzsáját, az avokádó magját! A Konyhakert hulladékmentesen minden szükséges tudnivalót megad arról, hogyan növeszthetjük újra az egyes zöldségeket és gyümölcsöket a konyhai maradékokból, így mindig lesz otthon friss zöldség és fűszernövény, időt és pénzt takaríthatunk meg kertészeti ismeretekre tehetünk szert, és egyszerű tudományos kísérleteket végezhetünk el gyermekeink bevonásával. A fotókkal illusztrált útmutatókat követve láthatjuk, hogy a korábban a szemétbe hajított konyhai hulladékok hogyan fejlődnek ízletes, új növényekké a konyhapulton!