Szerény vályogházból a tudomány élvonalába: előrendelhető Karikó Katalin önéletrajzi kötete
sa

Szerény vályogházból a tudomány élvonalába: előrendelhető Karikó Katalin önéletrajzi kötete

karikó_katalin áttörések zöld önéletrajz

Hogyan vezetett egy kisújszállási lány útja a Kádár-kor Magyarországáról az emberiség sorsát alakító, elsőrangú tudósok élvonalába? Karikó Katalin októberben megjelenő önéletrajzi kötete már előjegyezhető.

Karikó Katalin
Áttörések - Életem és a tudomány
Ford.  Fenyvesi Anna, Helikon, 2023, oldal
-

Karikó Katalin szerény körülmények között, vályogházban nőtt fel, olyan szülők gyermekeként, akik igyekeztek mindent megadni neki, hogy megvalósíthassa álmait. Sohasem az elvárásoknak próbált megfelelni; konokul végezte kísérleteit, mert hitt abban, hogy kutatásai egyszer majd hozzájárulnak súlyos betegségek gyógyításához. A bürokrácia hatalmaskodóival szemben hosszú éveken át folytatott küzdelem után végül eljött az ő ideje.

Önéletrajza nemcsak tudományos pályafutásáról szól: benne van a magánélet minden nehézsége és szépsége is. A férj, Béla, aki mindvégig támogatta, bátorította Katalint, és lányuk, Zsuzsi, aki kétszeres olimpiai bajnok lett evezésben, amerikai színekben.

Karikó Katalin könyve tudósoknak és fiatal kutatóknak kötelező olvasmány. De ez a mesébe illő történet alighanem mindenki számára tanulságos, hiszen arról szól, hogyan lett egy magyar lányból számos kiváló egyetem díszdoktora, szinte minden jelentős természettudományos díj kitüntetettje, a világ 100 legbefolyásosabb emberének egyike.