sa

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

DOUGLAS ABRAMS - JANE GOODALL
A remény könyve - Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára
Ford. N. Kiss Zsuzsa, Central, 2022, 255 oldal
-

2023 májusában Magyarországra látogat Dr. Jane Goodall, világhírű főemlőskutató, ENSZ-békenagykövet és aktív környezetvédő, akinek köszönhetően megtudtuk, hogy a csimpánzok sokkal közelebbi rokonaink, mint valaha gondoltuk volna. Egyetemi előadása egyben A remény könyve című kötetének Magyarországi bemutatója is lesz. A kötetről korábban itt írtunk:

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk
Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

Tovább olvasok

Dr. Goodall, a környezetvédelem egyik legnagyobb szószólója, évtizedekkel ezelőtt, az afrikai vadon pusztulását látva kezdte meg utazásait, hogy felhívja a figyelmet a bolygónkat érintő problémákra, fogyasztói szokásaink környezetkárosító hatásaira, közös felelősségünkre és a megoldásokra. Az általa alapított és a nevét viselő intézet az évtizedek alatt jelentős környezetvédő szervezetté nőtte ki magát.

Az aktivista négy év után, idén ismét Budapestre érkezik a Central Könyvek és a Jane Goodall Intézet meghívására, hogy május 9-én az ELTE Lágymányosi Campusán, a nagyközönség előtt tartsa meg előadását. Goodall személyében olyan előadóval találkozhatunk, aki egy élet kontinenseken átívelő tapasztalatait osztja meg közönségével, ám a tudós szemével látott globális összefüggéseket egy humanitárius szavaival közérthetően, cselekvésre ösztönözve meséli el.

„A remény sarkall kitartásra a viszontagságokkal szemben. Vágyálom, amelynek a megvalósulásáért azonban keményen meg kell dolgoznunk”

– írja Goodall. A remény könyvében a természetnek szentelt életútján szerzett tapasztalatait adja át, és beavat minket abba is, hogy miért rendületlen a természet világába és az emberiségbe vetett hite.

Történeteivel cselekvésre sarkall, és nem győzi hangsúlyozni, hogy szerinte megmenthető a bolygónk. Nem naivitás ez, hisz Jane Goodall is épp olyan sötéten látja a bioszféra helyzetét, mint bármely más kutató, azonban pozitív példákkal és sikeres természetvédelmi akciók történeteinek elmesélésével igyekszik az emberiségnek is megmutatni, hogy mindig van remény.