Mit kíván Jane Goodall a 90. születésnapjára?
sa

Mit kíván Jane Goodall a 90. születésnapjára?

A brit primatológusból lett természetvédő, Dr. Jane Goodall április 3-án ünnepli 90. születésnapját, aminek apropóján előadássorozatot szerveznek. Goodall elárulta azt is, mire vágyik leginkább.

Jane Goodall legnagyobb kívánsága az, hogy az emberek kezdjenek el többet gondolkodni a környezetről, idézi egy múlt heti interjúját a Reuters. Addig is szeretne még több évet kapni, hogy folytathassa a számára oly fontos üzenet terjesztését:

„Úgy vélem, van egy kis időnk arra, hogy elkezdjük lassítani az éghajlatváltozást, a biológiai sokféleség csökkenését, enyhítsük a szegénységet, és véget vessünk a szörnyű ipari gazdálkodásnak, különösen annak, ahogy az állatokkal bánunk."

Jane Goodall női ikon a tudományban

Goodall, az ENSZ békefutára és a Jane Goodall Intézet alapítója úttörő tudósként vált ismertté az 1960-as években. A tanzániai Gombéban vadon élő csimpánzokon végzett kutatásaival forradalmasította az etológiát.

Az állatok viselkedésével kapcsolatos meglátásai, beleértve az eszközhasználatot, ugyanis új szintre emelték azt, ahogyan az állatok viselkedéséről, az emberek és az állatok hasonlóságairól gondolkodunk.

DOUGLAS ABRAMS - JANE GOODALL
A remény könyve - Túlélési útmutató veszélyeztetett bolygónk számára
Ford. N. Kiss Zsuzsa, Central, 2022, 255 oldal
-

Munkája azóta a környezeti nevelés és az érdekérvényesítés területére is kiterjedt. Gondolatait pedig A remény könyve című kötetében osztotta meg az olvasókkal. A kötetről azt írtuk: „Goodall hisz abban, hogy létezésének oka van, de az élet nem a sors elrendelése, hanem a szabad akarat megtestesülése: lehetőségeket kapunk, melyekkel vagy élünk, vagy nem.”

Amikor Goodall Budapestre látogatott a könyve bemutatójára, arról is mesélt, hogy a családjában női ágon öröklődik a bátorság.

Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság
Jane Goodall: A családomban női ágon öröklődik a bátorság

Jane Goodall etológus és környezetvédő, és a hét elején az ELTE Lágymányosi Campusán mutatta be A remény könyve című kötetét. Szó esett spiritualitásról, klímakatasztrófáról, és a természettudós arra is kitért, hogy miért köszöni meg a pincérek és a reptéri takarítók munkáját. 

Tovább olvasok

Goodall a gazdagok felelősségére is felhívja a figyelmet

A fáradhatatlan természetvédő 90 évesen három előadást fog tartani Amerkában: New Yorkban, Seattle-ben és Washingtonban. A rendezvényekkel a Jane Goodall Intézet és a Roots and Shoots ifjúsági program számára gyűjtenek pénzt.

Az olyan kihívások ellenére, mint az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a szegénység, Goodall továbbra is bízik abban, hogy van még idő „arra, hogy megpróbáljuk meggyőzni a nagyon gazdagokat, hogy egy kicsit jobban figyeljenek a jövőre”.

(Reuters)