Homokká zúzott üvegből építenek gátat Louisiana partszakaszán
Simon Eszter

Homokká zúzott üvegből építenek gátat Louisiana partszakaszán

Minden egy üveg borral kezdődött. A Tulane Egyetem hallgatói, Franziska Trautmann és Max Steitz egy pohár ital mellett azon tanakodtak, hogyan kaphat új funkciót a kiürült üveg. A diákokat aggasztotta, hogy az elmúlt csaknem száz év alatt Louisiana elvesztette vizes élőhelyeinek negyedét. A vállalkozó szellemű fiatalok létrehozták a Glass Half Full szervezetet, hogy a kidobott üvegekből homokot állítsanak elő és gátat építsenek Louisiana partjai mentén. Könyvek hírek mellé. 

 

A Glass Half Full létrehozóit többek között a homokkitermelés környezetszennyező hatása bosszantotta. A homokbányászat több millió dolláros művelet, ráadásul megzavarja a természet ökoszisztémáját és rombolja a part menti élővilágot. 

Louisiana óránként átlagosan egy focipályányi területet veszít a part menti területeiből,

ami tucatnyi állatfajnak ad otthont. A kezdeményezés egy New Orleans-i hátsó udvarból indult, mára pedig önkéntesekből álló szervezetté nőtte ki magát. „Amikor a kertben a barátaink kidobott poharait zúztuk porrá, még fogalmunk sem volt, mivé növi ki magát a projekt. Ahogy terjedt a hírünk, egyre többen csatlakoztak hozzánk, ezért elköltöztettük a bázist egy nagyobb telephelyre. Hamarosan ezt is kinőttük, így kerültünk a mostani feldolgozóüzembe” - áll a Glass Half Full weboldalán

Az üvegeket ingyenes lerakópontokról gyűjtik össze, majd alapos válogatás után porrá zúzzák. A homokot a part menti területek helyreállítására, valamint katasztrófák elhárítására és megelőzésére használják.

Erre azért van szükség, mert Louisiana partvonala gyakorlatilag eltűnt, amióta 1930-tól kezdve jelentős károkat szenvedett. A homoknak kulcsfontosságú szerepe van a gátszigetek és homokpadok újjáépítésében, amelyek megvédik a partvonalat a trópusi viharoktól, hurrikánoktól és az eróziótól. A gáttal védik az őshonos állatok élőhelyét, ami hosszú távon jelentős hatással van Louisiana élelmiszerellátása.

Trautmann és Steitz abban reménykednek, hogy a projekt felhívja az emberek figyelmét arra, hogy egyénileg és közösségként is tegyünk lépéseket az éghajlatváltozás ellen. Trautmann a Guardiannek azt nyilatkozta: „Mindig azt halljuk, hogy egyedül kevesek vagyunk és nem tehetünk semmit. Sajnos a nagyvállalatok és a kormány sem segít abban, hogy megváltozzon a közvélekedés. Miután egy évig üvegeket gyűjtögettem, azt gondolom, minden apró lépés számít.” A Glass Half Full munkáját mára önkéntesekből álló csapat és közösségi finanszírozás is segíti. A kezdeményezés már az első évben látványos sikert aratott, több mint 650 ezer font értékű üveget hasznosítottak újra. 

Összegyűjtöttünk néhány könyvet, amelyen keresztül megismerheted, mekkora pusztítást végez az áradás, miért lehet veszélyes a homok, illetve milyen apró lépéseket tehetünk a hulladékmentes hétköznapokért. 

Almásy László: Levegőben, homokon

Almásy László
Levegőben, homokon - Expedíció a Szaharában 1931-1936
Erdélyi Szalon, 2022, 357 oldal
-

Az Afrika-kutató kötetében kalandos történetként tárul fel előttünk Egyiptom utolsó ismeretlen területének felfedezése. A világhírű expedíció során Almásy László 1933-ban visszatért Egyiptomba, hogy feltérképezze a Szahara közepén található Nagy-homoktenger nevű hatalmas sivatagot. A kötet Almásy élményeit meséli el, aki elsőként tudósított arról, hogy a Nílus egyik szigetén, Vádi-Halfa közelében egy magyar nevű berber törzs él, akik állítólag II. Szolimán szultán serege által összefogdosott magyar hadifoglyok leszármazottai.

Fábián Janka: Árvízi napló 

Fábián Janka
Árvízi napló
Libri, 2022, 183 oldal
-

Minden idők legnagyobb árvize mossa el Pest utcáit. A katasztrófára hónapok óta baljós előjelek hívják fel a figyelmet, de a város lakói nem foglalkoznak velük. Gruber Vilma éppen meglátogatja Pesten élő nővérét, amikor megárad a Duna és a család otthona is veszélybe kerül. A víz elönti a házakat és minden lakhatatlanná válik. A fordulatos történelmi regény azt boncolgatja, hogyan lehet talpra állni a katasztrófa után.

Tom Szaky: Hulladék-tudatosan

Tom Szaky
Hulladék-tudatosan
Ford. Hargittai Krisztina, Unio Mystica, 2015, 175 oldal
-

A szerző az alapoktól kezdve vezeti be az olvasót, hogyan halmozzuk fel őrült tempóban a szemetet, majdhogynem észrevétlenül. A probléma alapja abban rejlik, hogy évről-évre egyre több felesleges holmival vesszük körbe magunkat. A kötet rávezet, hogy minden szemétnek hitt tárgynak lehet második funkciója, a használt rágógumitól kezdve egészen a cigarettacsikkig. 

Forrás: Reader’s digest