Született vesztesből falkavezér - a Yellowstone Park farkasainak sikertörténete
sa

Született vesztesből falkavezér - a Yellowstone Park farkasainak sikertörténete

Rick Mcintyre
Egy farkas diadalútja - Született vesztesből falkavezér
Ford. Székely Szabolcs, Corvina, 2023, 272 oldal
-

A Yellowstone Nemzeti Park az 1920-as évekig a vadon élő farkasok menedéke volt, amíg a park vadőrei ki nem pusztították őket, így az Egyesült Államokban élő farkasok felkerültek a veszélyeztetett állatfajok listájára. 1995-ben az Egyesült Államok kormánya példátlan lépéseket tett a Park farkaspopulációjának helyreállítására. Több mint harminc farkast több falkából fogtak be Kanadában, a parkba szállították, és egy nagyszabású kísérlet során szabadon engedték őket, amely a történelem legsikeresebb kísérlete lett arra, hogy vadon élő állatokat visszatelepítsenek.

Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez
Kiplingnek igaza volt: a farkasok akár a kutyáknál is jobban tudnak kötődni az emberhez
Tovább olvasok

Rick McIntyre Jane Goodall szerint „A farkasok viselkedésének felülmúlhatatlan szakértője”. A biológus-író több mint negyven éven át minden egyes nap, pirkadattól napnyugtáig, esőben, hóban, fagyban, kánikulában tanulmányozta a farkasokat, és munkája során 100 ezernél is több megfigyelést jegyzett fel. Miután visszavonult a parkszolgálattól, McIntyre – aki még mindig naponta figyeli a farkasokat – lebilincselő életrajzi sorozatot írt Yellowstone legnagyobb farkasvezéreiről.

Rick McIntyre első, magyarul megjelent kötete a szívének legkedvesebb kölyök, a jelentéktelen külsejű, gyenge, de bátor és hűséges 8-asról szól, aki vérre menő küzdelmek árán végül falkájának vezére lett. Ő és fogadott fia, a 21-es a hősei ennek a rendkívüli történetnek. A kötethez Robert Redford írt előszót.