Szavazz az év madarára!
ld

Szavazz az év madarára!

év madara szavazás könyvek hírek mellé

Július 25-ig szavazhatsz a Magyar Madártani Intézet honlapján arról, hogy mi legyen az év madara. A kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet, ezért nádasokban élő madarak közül választhatsz. Könyvek hírek mellé. 

Különösen a nagy kiterjedésű nádszegélyek töltenek be nélkülözhetetlen szerepet a madarak életében, mivel az itt fészkelők faj- és egyedszámát messze meghaladja azoknak a madaraknak a köre, melyek a vonulási időszakban és a telelőterületeken nádasokban éjszakáznak, pihennek, táplálkoznak. A klímaváltozás, a vizes élőhelyeket és különösen ezek parti zónáit érintő építkezések okozta nádascsökkenés éppen ezért hatalmas eurázsiai madártömegeket veszélyeztethet a Földközi-tenger térségében és Afrikában egyaránt - olvasható az MMI közleményében. Az intézet honlapján a barkóscinege, a függőcinege és a nádirigó közül választhatsz a szavazáson.

 

Barkóscinege

Hazánk nagyobb kiterjedésű nádas-gyékényes vizes élőhelyein: természetes és mesterséges tavakon, mocsarakban, holtágakban általánosan elterjedt, helyenként gyakori. Társas viselkedésű, állandó madarunk. Télen is a nádasokban figyelhető meg, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Tavasszal és nyáron rovarokkal, apró csigákkal és pókokkal táplálkozik. Hazai fészkelő állománya 5 400-6 300 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 

Függőcinege

Folyó- és állóvizek, puhafás hullámtéri erdők parti füzeseiben és fáin, mocsarak fűzbokrain, ritkán nádszálakon építi meg jellegzetes, zacskószerű fészkét. Társas viselkedésű madár. A hazai állomány rövid távú vonuló, a telet Európa déli régióiban tölti, de rendszeresen lehet találkozni áttelelő példányokkal. Főként rovarevő, de pókokat is fogyaszt, télen pedig a nád és a gyékény magjaival táplálkozik. Hazai fészkelő állománya 3 000-5 000 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 

Nádirigó

A legnagyobb termetű, országszerte gyakori nádiposzátánk. Álló- és folyóvizek, mocsarak nádasai víz felőli szegélyében fészkel. Vízi rovarokkal, lepkék hernyóival, szitakötőkkel, pókokkal, alkalmilag apró halakkal táplálkozik. Hosszú távú vonulóként a teled Afrika Szaharától délre húzódó térségeiben, akár Dél-Afrikában tölti. Hazai fészkelő állománya 208 000-221 000 párra tehető. Védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

A vízimadarakra az illegális nádas-irtások legalább akkora, ha nem nagyobb veszélyt jelentenek, mint a klímaváltozással járó szárazság - mondta Orbán Zoltán, a madártani intézet szóvivője korábban Fekete Istvánról és az ő regényeiben szereplő élővilágról szóló cikkünkben.

Hová tűnt Fekete István országa?
Hová tűnt Fekete István országa?
Tovább olvasok

Fekete egyébként a Nimród című folyóiratba is sokat írt, Június című cikkében (amely 1938 júniusában jelent meg) szerepel egy szép jelenet a nádirigókról. “A legelőkön elvirágzott a galagonya, és a nádasok felmelegedő vizében apró vadkacsafiak lesik a bogárnépet. Felettük csattog a nádirigó, hajlik a nád, és ha árnyék úszik felettük, csobbanva buknak le a hínáros vízben, ahova nem ér el a héja karma. Érnek a vetések, nőnek a fiókák, és a rétek ezerszínű virágai táncra hajlanak a szélben, mely szerelmes virágport hord a levegőben.”

Ez a publicisztika aztán a Vadászelbeszélések című könyvében is megjelent.

Fekete istván
Vadászelbeszélések
Móra, 2020
-

 Aki pedig természetben barangoláshoz keres útítársat, ezzel a zsebhatározóval nem foghat mellé. Az Európában előforduló 170 legismertebb madárfaj részletes leírása szerepel benne; minden fajról látványos, színes fotó; a meghatározást színkód és a legfőbb jellemzők pontos leírása segíti.

Volker Dierschke
Milyen madár ez?  - 170 madár egyszerű meghatározása
Sziget, 2013, 128 oldal
-

Madárazonosítás során jó szolgálatot tehet még a MMI madárhatározó mobilalkalmazása is, ami innen ingyenesen letölthető

Borítóképünkön: barkóscinege, Pánczél Mátyás (MMI) fotója