vn

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

olvasókabin bivakszállás MOME studioB Csingervölgy

Erdei szentély? Komfortos határállomás a természet és az emberi között? Egy Bodor Ádám-hős állomáshelye vagy egyszerűen az olvasás világába szóló teleportfülke? A MOME építészhallgatói és oktatóik által a Csingervölgyben felhúzott, bivakszállással kombinált olvasókabin az elmélyülés és a feltöltődés varázslatos helyszíne.

A MOME Építészeti Intézetén belül ‒ Baló Dániel és Bene Tamás vezetésével ‒ működő MOME studioB által tervezett és kivitelezett, Ajka közelében található építmény messziről szénégetők vagy épp erdei manók kunyhójának tűnhet. Eszünkbe juthat róla a 2001: Űroüsszeia fekete monolitja is,

csakhogy ez a szálláshelyet is biztosító olvasókabin annál jóval szolidabb, kecsesebb és emberibb.

A közel 6 méter hosszú, 5 méter magas és mindössze 1,7 méter széles objektum filigrán, játékos és élettel teli totem. A létrával megközelíthető duplagalérián odúszerű bivakszállás található, ahol bárki meghúzhatja magát éjszakára, alatta pedig, éppen a házikó hatalmas ablakánál, egy kényelmes, kipárnázott és jól megvilágított olvasódobogó áll.

Mintha az erdő szeme húzódna meg az égetett fa burkolat mögött,

ahol a könyvek által új világok nyílnak a fáradt túrázók számára.

A studioB a MOME Építészeti Intézetének szatelitstúdiója, amely hosszú- és rövidtávú kurzusokat, előadásokat és szemináriumokat foglal magába, melyek a manapság divatos „tértervezés” terminus körül forognak, legfőképpen az ember és természet viszonyára koncentrálva. A kurzus célja, hogy a tanulókat kissé eltávolítva a nagybetűs építészeti léptéktől és funkcionalitástól, az eddig megszerzett építészeti eszközöket és nyelvezetet használva felbátorítsa a hallgatókat absztrakt ötletek és gondolatok – és legfőképpen állítások – megfogalmazására, kifejezésére. A csingervölgyi olvasókabin tervezésének feladata is egy ilyen példa, mely során a hallgatók az oktatókkal konzultálva közösen alakították ki és építették fel a bakonyi bivakszállással kombinált olvasókabint

Fazakas Imola és Formanek Liza koncepciója alapján.

„A kabin ‒ olvassuk Borenich Levente az Építészfórumon megjelent kitűnő írásában ‒, mint bármely építészeti mű, kollektív rítusok hátterévé válik: összefirkált, széttépett pornográf képek odújává, melynek falára a következő vendégeknek címzett, tollal írt üzenetek készülnek: történetekkel, élményekkel és élettel megtöltve azt.”

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

STUDIO___METER (@studio_meter) által megosztott bejegyzés

A csingervölgyi olvasókabin máris nagyon népszerű, úgyhogy arra ne számítsunk, hogy háborítatlanul végigolvashatunk benne egy nagyregényt, de ha haikukkal vagy novellákkal lazítanánk, esetleg túrázó könyvmolyokkal ismerkednénk, akkor mindenképpen keressük fel a mesebeli épületet.

ITT még több képet találhattok az olvasókabinról.

Forrás: Építészfórum