Emberbőrbe kötött könyv borítóját távolították el a Harvardról
sa

Emberbőrbe kötött könyv borítóját távolították el a Harvardról

A könyv a lélekről, illetve a halál utáni életről szól. A vizsgálatok igazolták, hogy a borítója emberbőrből készült.

Des Destinées de l'Ame (A lélek sorsai) című kötet az 1930-as évek óta volt a Houghton Könyvtárban. A kutatók 2014-ben állapították meg, hogy a borító anyaga valóban emberbőrből készült.

Az a hírből nem derült ki, hogy miért vártak tíz évet, a Harvard Egyetem most mindenesetre bejelentette, hogy etikai okokból eltávolította a kötést.

Hogyan született egyáltalán a könyv?

A Des Destinées de l'Ame elmélkedés a lélekről és a halál utáni életről, Arsène Houssaye írta az 1880-as évek közepén.

-

Arsène Houssaye (Wikipedia)

A szerző a kötetet aztán egy orvos barátjának, bizonyos Dr. Ludovic Bouland-nak adta. Bouland pedig egy olyan, természetes halállal elhunyt női beteg bőrével kötötte be, akinek a testéért nem jelentkeztek a hozzátartozói.

A könyvben megtalálható Bouland feljegyzése is, ami szerint a borítóra nem nyomtak díszítést, hogy „megőrizzék annak eleganciáját”. Az orvos szerint az emberi lélekről szóló könyv megérdemelte, hogy emberi borítást kapjon. Azt is elárulta, hogy a felhasznált bőrdarab a nő hátáról származott.

A Harvard szeretné tiszteletteljes módon elhelyezni az emberi maradványokat, hogy vissza tudják adni az elhunyt nő méltóságát is. 

Emberbőr borító? Nem volt ez olyan ritka gyakorlat

A könyvek emberi bőrbe kötésének – az úgynevezett antropodermikus bibliopédiának – gyakorlatáról már a 16. században beszámoltak.

Arról is számos 19. századi beszámoló létezik, hogy kivégzett bűnözők testét a tudománynak adományozták, 

a bőrüket pedig könyvkötőknek adták.

Simon Chaplin, aki 2014-ben az orvostörténeti könyveket őrző Wellcome Library vezetője volt, a BBC-nek azt mondta: „Ez alkalmi gyakorlat volt, amelyet nem praktikus okokból alkalmaztak, inkább, hogy fokozzák az izgalmat. Általában olyan orvosok végezték a 19. században, akik a boncolás miatt hozzáfértek a testekhez.”

(Forrás: BBC)

A kiemelt kép illusztráció. Forrás: Wikipedia.