David Attenborough most már hivatalosan is a Föld bajnoka
ro

David Attenborough most már hivatalosan is a Föld bajnoka

A 95 éves természetfilmest, David Attenborough-t a Föld bajnokává választotta az ENSZ, az indoklás szerint azért adták neki a díjat, mert filmjeinek köszönhetően „milliók szerettek bele a bolygóba”, és emiatt van „esélyünk, hogy megállítsuk az éghajlat és a biológiai sokféleség összeomlását” - írja a 444. Attenborough a díj átvételekor azt mondta, a világnak most kell cselekednie a természet és a bolygó védelme érdekében: „Ötven évvel ezelőtt a bálnák világszerte a kihalás szélén álltak. Aztán összefogtak az emberek, és ma már több bálna él a tengerben, mint amennyit ember valaha is látott. Ismerjük a problémákat, és tudjuk, hogyan kell megoldani őket. Már csak az egységes fellépés hiányzik.”

David Attenborough
Egy élet a bolygónkon
Ford: Makovecz Benjamin, Park, 2022, 300 oldal
-

Könnyű dolga van annak, aki ma David Attenborough-ról keres könyvet. 2020-ban mutatták be például az Egy élet a bolygónkon című dokumentumfilmet (ITT írtunk róla), amelyhez egy azonos című könyv is kapcsolódik. Ebben a természettudós arra figyelmeztet, hogy vészesen csökken az élővilág biológiai sokfélesége, és arra buzdít mindenkit, hogy helyre kell állítanunk a biodiverzitást, amit oly kíméletlenül pusztítottunk - szerinte ez az egyetlen kiút a magunk által előidézett válságból.

David Attenborough
Egy ifjú természettudós történetei
Ford: Makovecz Benjamin, Park, 2020, 357 oldal
-

Attenborough pályakezdését mutatja be az Egy ifjú természettudós történetei című kötet, amely az akkori Brit Guyanára, Indonéziába és Paraguayba vezet. A természettudósnak és munkatársainak volt dolguk pirájákkal, dühös kúszósülökkel és szökésre mindig kész pekarikkal. Megküzdöttek a komisz terepviszonyokkal, a kiszámíthatatlan folyókkal, hogy megörökíthessék a távoli vidékek szépségeit és változatos élővilágát. A hatvanas évek utazásait az Utazások a világ túlsó felére című kötet mutatja be.

María Isabel Sanchez Vegara
Kicsikből NAGYOK - David Attenborough
HVG Könyvek, 2021, 32 oldal
-

Attenborough igazi példakép lehet sok gyerek számára, és elsősorban nekik szól az a kötet, amely kisfiú korától követi végig a természetfilmes életét. Ahogy a fülszöveg is fogalmaz: „A természet iránti érdeklődése a tudományok, emberszeretete a televíziózás felé terelte. Elkötelezett kutatóként mindenkivel megismertette az élővilág csodáit, és megváltoztatta gondolkodásunkat a bolygónkról”. A kötet végén még egy fényképes összefoglaló is olvasható Attenborough életéről.