Bíró Ada a köztévé új bemondója, csak épp nem ember
sa

Bíró Ada a köztévé új bemondója, csak épp nem ember

Bíró Ada vasárnap tűnt fel a képernyőn, őt már mesterséges intelligencia hozta létre. A műsor részletét vissza is tudod nézni. Könyvet is ajánlunk a hír mellé.

Bíró Ada a Delta vasárnapi adásában jelentkezett be először, Fejős Ádám műsorvezető mutatta be új kollégájaként: 

a következő adástól Bíró Ada fogja olvasni a híreket a Deltában.

Hogyan jött létre Bíró Ada?

Ez a kérdés, amire a műsorban nem kaptunk választ, annak ellenére sem, hogy tudományos ismeretterjesztéssel foglalkoznak. Sőt, Bíró Ada maga jelentette be, hogy az eredete 

„üzleti titok”.

Fejős Ádám is csak annyit árult el, hogy Bíró Ada „egy MI segítségével életre hívott nyelvi és videós modell”, de az – egyelőre legalábbis – nem tudható, hogy milyen modelleket használtak, melyik cég fejlesztette, esetleg mennyibe került.

A köztévé új, AI bemondója kicsit néha akcentussal beszél annak ellenére, hogy állítólag a legmodernebb nyelvi modellt használták. A Telex cikke azt is megjegyzi, hogy a szája néha mintha máshogy mozog, mint ahogy az passzolna az arca egészéhez.

Mennyire lesz önálló Bíró Ada?

A mesterséges intelligencia kapcsán visszatérően megfogalmazott félelem, hogy önállóan kezd el működni (öntudatra ébred). Valószínűleg ezért siettek leszögezni a hétfő esti MTI-közleményben, hogy amit Ada mond, azt „teljes egészében a Delta szerkesztői határozzák meg”

A Delta vasárnapi adását vissza tudod nézni online, 18:45-nél jelenik meg Bíró Ada, akinek már saját Facebook-profilja is van:

Megrendezik az első szépségversenyt az AI-modelleknek, vajon Bíró Ada indul?
Megrendezik az első szépségversenyt az AI-modelleknek, vajon Bíró Ada indul?

Míg Bíró Ada, a köztévé első mesterséges intelligenciával generált bemondója borzolja a kedélyeket itthon, Amerikában májusban megkoronázzák az első Miss AI-t. De mi a baj a versennyel?

Tovább olvasok

A mesterséges intelligenciáról az AI egyik vezető fejlesztője írt könyvet, ezt a hír mellé ajánljuk.

Mustafa Suleyman, Michael Bhaskar: A következő hullám

Mustafa Suleyman, Michael Bhaskar
A következő hullám
Ford. Farkas Veronika, Magnólia, 2023, 400 oldal
-

„Mesterséges intelligencia (MI) és szintetikus biológia – Suleyman szerint ez a két alapvető, tehát a további ipari, gazdasági, kulturális és politikai fejlődést fundamentálisan befolyásoló technológia határozza meg a 21. századot. A könyv címe is erre a civilizációformáló változásra utal, ez lesz a következő hullám alapja, hasonlóan olyan vívmányokhoz, mint a kerék, a könyvnyomtatás feltalálása vagy a számítógép és az internet elterjedése – ám ezeknél jóval rohamosabban következik be” – írtuk A következő hullámról, a kötetbe itt beleolvashatsz.

(Telex, MTI)