Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban! – A jövő embere

Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban! – A jövő embere

Mi a transzhumanizmus és mire jó? Mi a mesterséges intelligencia? Merre fejlődik a tudomány? Milyen lesz a jövő generációja? Lehetséges a halhatatlanság, és egyáltalán akarjuk-e? Ismerd meg a tényeket, és gondolkodj róluk! Tom Jackson gyerekeknek szóló Képben vagy? sorozatának új része a jövő emberének világába kalauzol. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2020. november 29. |

Tom Jackson kamaszoknak szóló, elsősorban a technológia, a természettudomány és más tudományágak témakörében írt könyvei fontos és izgalmas témákat járnak körül. Arra hívják fiatalokat, hogy ismerjék meg a tényeket, a lehetőségeket és a kockázatokat, hogy megalapozott véleményt mondhassanak a jövőjüket befolyásoló dolgokról. 

Tom Jackson
Tom Jackson: Képben vagy? – A jövő embere
Ford.: Fenyvesi Orsolya, Babilon Kiadó, 2020, 96 oldal
-

Tom Jackson: Képben vagy? – A jövő embere (részlet)

VAGYON ÉS STÁTUSZ

A státusz
A csoportban élő állatoknál megfigyelhető hierarchia, vagyis az egyedek társadalmi rangsora. Az állatoknál a rangsor a táp­ lálékszerzés és az utódnemzés lehetőségeit határozza meg, míg az embernél ennél jóval összetettebb. Társadalmi státuszunk nem csupán azt befolyásolja, hogyan viszonyulnak hozzánk mások, hanem a köz­ érzetünket is. Egyik fokmérője a vagyon, de vannak más szempontok is, szerencsére. A gazdagok magas státuszát a vagyonuk adja. Hajlamosak vagyunk a környezetünkben élőkhöz mérni magunkat. Ha ugyanazok a dolgok megvannak neked is, mint a barátaidnak, az azt jelzi, egyenlő a státuszotok. Persze más faktorok is befolyásolják a ranglétrán elfoglalt helyedet, például, hogy mennyire vagy menő. A társadalom különböző csoportjai a tagok iskolázottsága, szakértelme, közéleti szerepvállalása, netán vallásos elköteleződése alapján állítják fel a hierarchiájukat.

Etikett
Az etikett a társadalmi viselkedési szabályok összessége. Régen az illemszabályok betartása vagy megsértése egyértelműen jelezte a társadalmi hovatartozást. Ma­ napság az ilyen szabályokra sokan fittyet hánynak.

Mi az a vagyon?
Amikor a társadalom képes több táplálékot előállítani, mint amennyit elfogyaszt, egyre többen dolgozhatnak a mezőgazdaságon kívüli területen: tárgyakat készíthetnek, vagy szolgáltatást végezhetnek élelemért vagy pénzért, amiből aztán ételt, szolgáltatást, tárgyakat vásárolhatnak.
Jövőnk biztosítására javakat halmozunk fel. Ám az ember haszonszerzésre irányuló vágya jócskán túlmutat a túléléshez szükséges minimum bespájzolásán.

Ékszer
Miért olyan értékes az arany és a gyémánt? Először is, mert rendkívül ritkán fordulnak elő, nehéz hozzájuk jutni, és nem jut belőlük mindenkinek. Éppenséggel gyönyörűek is. Nem rozsdásodnak, nem eszi meg őket az idő, generációkon át őrzik értéküket.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A középsulis lány milliárdos lesz, csak előtte meg kell fejtenie egy rejtélyes ház titkait

Az Örökösök viadala bár címében kissé Suzanne Collins sorozatát idézi, cselekménye inkább olyan, mintha a Neveletlen hercegnőt egy merész mozdulattal a Tőrbe ejtve filmmel mosták volna össze. Ha lehántjuk a tini szappanoperás sallangokat, mindenesetre egy jó kis nyomozós-rejtvényfejtős ámokfutást kapunk. U18.

...
Gyerekirodalom

Süvöltő és gólyatöcs – Gyönyörű, játékos verseskötet vezet be a madarak világába

A madárnak szereplőként és motívumként is óriási hagyománya van a magyar (gyerek)irodalomban, elég csak Lázár Ervin seregélyére és feketerigójára vagy Tandori Dezső verebeire gondolni.  Ezt a hagyományt folytatja új könyvében Balázs Imre József: a MadárÁBÉCÉ egyszerre madárhatározó, versgyűjtemény, ábécéskönyv és gyönyörű lapozgató.

...
Gyerekirodalom

A francia Mourlevat nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

Jean-Claude Mourlevat lett 2021-es Astrid Lindgren-emlékdíjasa. A francia szerzőnek az elmúlt években több könyve is megjelent magyarul.

...
Kritika

Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában

Rachel Cusk könyvében egy athéni kreatív írás kurzus kulisszái között bolyongunk és változatos szereplőinek nézeteit hallgatjuk magányról, intimitásról, undorról. A különleges atmoszférájú Körvonal a hét könyve. 

Szerzőink

...
Babarczy Eszter

Babarczy Eszter: Tündérruha (22500 Ft)

...
Forgách Kinga

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

...
Bányász Attila

Ez minden, amit tudok: bármi, ami megtörténhet, az meg is történik

...

Az ország leggazdagabb családja alkut kötött a nácikkal [Összekötve podcast]

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Darvasi László: A szépség mindig egyfajta halálos betegség is [Összekötve podcast]

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Nagy

A 100 éves Pilinszky elektróra pulzál, lüktet, mint a szívdobogás

...
Hírek

Esterházy Péter születésének évfordulójára 40 plakát kerül ki Óbudán

...
Hírek

Óriás könyvespolc lett a Bethesda Gyermekkórház betonkerítéséből

...
Hírek

Mire gondolt a költő? – Provokatív kisfilmet készített a Vates költészet napjára

...
Hírek

Nyáry Krisztián híres költők első verseit osztotta meg költészet napján

...
Hírek

Tverdota György az Editről: A szöveg nem József Attilától származik

...
Hírek

Filmes mozaikokból rakták össze Pilinszky János Átváltozás című versét

...
Hírek

Nézz bele Pulitzer József titkos kódfüzetébe!