Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban! – A jövő embere

Olvass és gondolkodj arról, hogy mi zajlik a világban! – A jövő embere

Mi a transzhumanizmus és mire jó? Mi a mesterséges intelligencia? Merre fejlődik a tudomány? Milyen lesz a jövő generációja? Lehetséges a halhatatlanság, és egyáltalán akarjuk-e? Ismerd meg a tényeket, és gondolkodj róluk! Tom Jackson gyerekeknek szóló Képben vagy? sorozatának új része a jövő emberének világába kalauzol. Olvass bele!

Könyves Magazin | 2020. november 29. |

Tom Jackson kamaszoknak szóló, elsősorban a technológia, a természettudomány és más tudományágak témakörében írt könyvei fontos és izgalmas témákat járnak körül. Arra hívják fiatalokat, hogy ismerjék meg a tényeket, a lehetőségeket és a kockázatokat, hogy megalapozott véleményt mondhassanak a jövőjüket befolyásoló dolgokról. 

Tom Jackson
Tom Jackson: Képben vagy? – A jövő embere
Ford.: Fenyvesi Orsolya, Babilon Kiadó, 2020, 96 oldal
-

Tom Jackson: Képben vagy? – A jövő embere (részlet)

VAGYON ÉS STÁTUSZ

A státusz
A csoportban élő állatoknál megfigyelhető hierarchia, vagyis az egyedek társadalmi rangsora. Az állatoknál a rangsor a táp­ lálékszerzés és az utódnemzés lehetőségeit határozza meg, míg az embernél ennél jóval összetettebb. Társadalmi státuszunk nem csupán azt befolyásolja, hogyan viszonyulnak hozzánk mások, hanem a köz­ érzetünket is. Egyik fokmérője a vagyon, de vannak más szempontok is, szerencsére. A gazdagok magas státuszát a vagyonuk adja. Hajlamosak vagyunk a környezetünkben élőkhöz mérni magunkat. Ha ugyanazok a dolgok megvannak neked is, mint a barátaidnak, az azt jelzi, egyenlő a státuszotok. Persze más faktorok is befolyásolják a ranglétrán elfoglalt helyedet, például, hogy mennyire vagy menő. A társadalom különböző csoportjai a tagok iskolázottsága, szakértelme, közéleti szerepvállalása, netán vallásos elköteleződése alapján állítják fel a hierarchiájukat.

Etikett
Az etikett a társadalmi viselkedési szabályok összessége. Régen az illemszabályok betartása vagy megsértése egyértelműen jelezte a társadalmi hovatartozást. Ma­ napság az ilyen szabályokra sokan fittyet hánynak.

Mi az a vagyon?
Amikor a társadalom képes több táplálékot előállítani, mint amennyit elfogyaszt, egyre többen dolgozhatnak a mezőgazdaságon kívüli területen: tárgyakat készíthetnek, vagy szolgáltatást végezhetnek élelemért vagy pénzért, amiből aztán ételt, szolgáltatást, tárgyakat vásárolhatnak.
Jövőnk biztosítására javakat halmozunk fel. Ám az ember haszonszerzésre irányuló vágya jócskán túlmutat a túléléshez szükséges minimum bespájzolásán.

Ékszer
Miért olyan értékes az arany és a gyémánt? Először is, mert rendkívül ritkán fordulnak elő, nehéz hozzájuk jutni, és nem jut belőlük mindenkinek. Éppenséggel gyönyörűek is. Nem rozsdásodnak, nem eszi meg őket az idő, generációkon át őrzik értéküket.

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Berény Róbert festménye ihlette a Papírszínház-mesét

A könyvmecénás program keretében jelenik meg a Csimota Kiadó legújabb Papírszínház-meséje.

...
Gyerekirodalom

A kék madár az erejükkel és a félelmeikkel szembesíti a gyerekeket

A boldogság – máshol a remény – kék madara számos folklórtörténetben felbukkan (a kínaiak, az oroszok, sőt még a lotaringiaiak is tudnának erről mesélni), viszont széles körben ismertté a későbbi Nobel-díjas költő-drámaíró, Maurice Maeterlinck szimbolista műve tette a kifejezést. A világhírű történetet azonos című új kötetében Gimesi Dóra mesélte, képi világát pedig Rofusz Kinga gondolta újra.

...
Gyerekirodalom

Írj novellát a szerelem sötét oldaláról!

A szerelem nem csak rózsaszín címmel novellaíró pályázatot hirdet a Menő Könyvek. A nyertes pályaművek e-könyvben jelennek majd meg.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

5 izgalmas téma a Bereményi-mitológiából [Bereményi 75]

...
Ruff Orsolya

Ezekkel a non-fictionökkel készülnek a kiadók 2021 első felében!

...
Forgách Kinga

Szabó T. Anna hősei megtörik a nők évszázados hallgatását

...

Kiss Tibor Noé: Az emberek 90%-a tragikus állapotban van [PODCAST]

...

Háy János: A körülöttünk lévő világ morálisan, ideológiailag be van árazva [PODCAST]

...

Lackfi János: Kedvencem a groteszk

...

Halász Rita: Egy ilyen témában néha bizony el kell menni a falig [PODCAST]

Hírek
...
Hírek

Animáció készült az egyetlen felvételhez, amelyen Virginia Woolf beszél

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

...
Hírek

Tévésorozat készülhet a Harry Potter-könyvekből

...
Hírek

Billy Collins versei újra és újra bebizonyítják, hogy a költészet elemi létszükséglet

...
Hírek

A walesi bárdokat szavalják egy videón a Magyar Nemzeti Balett művészei

...
Hírek

Gyönyörű kisfilmet készítettek Szabó T. Anna egyik verséhez

...
Hírek

Így találta meg a könyveket Umberto Eco hatalmas könyvtárában

...
Hírek

Újabb Trónok harca-előzménysorozat készülhet

...
Hírek

Adam Driverrel a Netflixre készül a Fehér zaj adaptációja