Mi van, ha az emberiség mellett mindig is élt egy intelligens faj, csak nem vettük észre?

.konyvesblog. | 2019. május 20. |

ted.jpg

Az Érkezés többszörös Hugo- és Nebula-díjas szerzőjének régóta várt új novelláskötete kilenc történettel. 

Egy kereskedő megépíti a korai középkori Kairóban az első időgépet. Egy idegen tudós sokkoló felfedezést tesz, aminek a következményei nem csak a saját népére, hanem a valóság egészére érvényesek. Egy nő több mint húsz éven át viseli gondját egy mesterséges intelligenciának, ami digitális háziállatból végül igazi élőlénnyé fejlődik. A viktoriánus kori Angliában mechanikus gépek nevelik a gazdag elit újszülötteit. Egy modern felfedezés nem csak a tudomány, de a vallások alapjait is megkérdőjelezi. 

Ted Chiang: Kilégzés

Fordította: Ballai Mária, Bosnyák Edit, Farkas Veronika, Huszár András, Juhász Viktor, Molnár Berta Eleonóra, Orosz Anna, Agave Könyvek, 2019, 336 oldal, 3680 HUF

 


Ted Chiang régóta várt második novelláskötete formabontó ötleteivel és emlékezetes szereplőivel ismét elemében mutatja be korunk legfontosabb tudományos-fantasztikus szerzőjét. A Kilégzés és más novellák egy lehengerlő és időtálló gyűjtemény, mely egyaránt keresi a választ a legfontosabb kérdésekre - mi az univerzum természete? mit jelent embernek lenni? -, és olyanokra, amikre soha nem gondolnánk. Minden egyes novella könnyed eleganciával bizonyítja, hogy az összetett és jól átgondolt sci-fi történetek még mindig nem érték el a műfaj legvégső határát, sőt: hosszabb idő óta talán most először lehetünk szemtanúi egy újfajta ábrázolás létrejöttének.

A könyvről szóló kritikánkban ezt írtuk:

Ted Chiang már az előző kötetével kiérdemelte a szuperlatívuszokat, a Kilégzés és más novellák pedig semmiben sem marad el attól. A kötet tele van elgondolkodtató és rétegzett történetekkel, amelyek kérdésfelvetései hosszú ideig az olvasóval maradnak. 

Most A Nagy Csend című novellába olvashattok bele, amelyet így jellemeztünk: 

A világűr felé fordul az emberiség A Nagy Csend című rövid novellában is, ahol az Arecibo Obszervatórium rádióteleszkópjával hallgatózunk az űrbe, hogy egy másik intelligens faj nyomaira bukkanjunk, miközben nem vesszük észre, hogy egy ilyen faj mindig is itt volt mellettünk a Földön, sőt beszélt hozzánk. Szomorkás példabeszéd ez az emberi nemtörődömségről és nagyravágyásról.

Ted Chiang Kilegzes Es Mas Novellak a Nagy Csend by konyvesblog on Scribd