Szvoren Edina: Íróproli - Litera netnapló

.:wendy:. | 2011. február 04. |

Ezen a héten Szvoren Edina írja a netnaplót a Literán. Mi most a február 3-áról írt bejegyzését ajánljuk, de a többi napot is érdemes elolvasni és követni írásait egészen február 7-ig, azaz jövő hétfőig.

Aki hajnalban fekszik, korán felriad. Pihentnek, ébernek érzi magát, pedig csak fél nyolc. Négy órát aludt. Erőnek erejével ágyban tartja magát, és újra elnyomja az álom. Most nem álmodik. A második ébredés már maga a pokol. Ha kérdeznék, azt mondaná: éjszaka rézmozsárban porították narancsbőrös asszonyok. Még mindig korán van. (A szomszéd lány még csak a lábát borotválja: ez a vízcsap sivításából tudható. Az utcán meg sem ismernék egymást.) Az éhség első fázisát ezúttal nem sikerült átaludnia. Szereti, ha éhes, szinte várja, hogy korogjon a gyomra – hajnalban ugyanakkor az ilyesmi roppant zavaró. Föl, föl, íróproletár.

    Ez én vagyok? Netnapló-szindrómám van, azt hiszem. Egész éjjel fogalmaztam valami szöveget. Az álombéli mondatról tudni kell, hogy nem tartalmaz szavakat. Hosszúsága és szerkezete van csupán. A mellékmondatok, akár a nyákos hüllők. Leginkább az alárendelők alattomosak. Először csak a végtagjaimra fonódnak, aztán a mellkasomból préselik ki a levegőt. Az álombéli fogalmazási pánikot rendszerint heves lelkifurdalás kíséri, mintha Szent Péter trónján a Holmi korrektora ülne. Semmi sem sikerül. Nem birtoklom az anyanyelvemet. Játszik velem, kevés vagyok. Beszűkültem, és amire beszűkültem, abban történetesen ügyetlen vagyok. Rossz lóra tettem, és a ló én vagyok. Ezek az álmok azt üzenik, hogy a tehetségtelenség erkölcsi vétség. Meg ezt is: nem azért jó tudni valamit, mert az valamire képessé tesz, hanem mert nem jó nemtudni valamit. A tagadás tagadása. Kikerülni a rosszat, a többi lényegtelen. Semmi nem érdekes, csak hogy a semmi – az isten szerelmére! – ne legyen.

TOVÁBB

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.