Beleolvasó 2011 oksanen

Részlet Sofi Oksanen hamarosan megjelenő regényéből a Jelenkorban

.:Benedek:. | 2011. november 02. |

A Jelenkor folyóirat októberi számában részletet olvashatunk Sofi Oksanen magyarul jövőre megjelenő regényéből, a Baby Jane-ből. A Literán a lapszám ajánlójában Marno János két versét is elolvashatjátok.

 

 

 

Sofi Oksanen: Baby Jane (részlet)


Joonatannál minden reggel ugyanazokat a dolgokat csináltam. Minden egyes nap olyan volt, mint a másik, rögtön attól kezdve, hogy megismerkedtem
vele. És minden egyes este. Minden éjjel Joonatan hátát néztem. A kedvemért először magához ölelt, de miután elaludt, mindig odébb gördült, az ágy túlsó peremére, hátat fordított nekem, és sosem ébredtem úgy, hogy vele egy pillanatban nyitottam volna ki a szemem, és így azon kaptam volna magam, hogy egyenesen a szemébe nézek. Sosem történt így, mert ő sosem aludt arccal az én arcomnak.

Joonatannak fürdőkádja volt, és ez nagyban hozzájárult a vonzerejéhez sok más férfival szemben. Órákig fürödtem. Időnként melegebbre cseréltem a vizet, majd folytattam a fürdést. A kádban szabadon bámulhattam a falat, megtehettem, hogy nem csinálok semmit, és nem szólok egy szót sem. Amikor Joonatan nem volt otthon, természetesen a lakás bármely zugában bámulhattam a falat, de amikor ott volt, ez csodálkozást kelthetett volna benne.

TOVÁBB