Rendszerek jönnek-mennek, csak a kiszolgáltatottság marad

.konyvesblog. | 2019. január 23. |

Milyen mértékben kiszolgáltatott a legintimebb szféra a történelmi kontextusnak? Hogyan hatnak a kollektív tudatalattiban lappangó, múltbeli traumák a jelen társadalom Y-generációjára? E kérdéskörök mentén szerveződik az Időtlen szerelmi háromszögének története.

Rácz Ráchel: Időtlen

Boook Kiadó, 2018, 116 oldal, 3490 HUF

 

A történelmi fantasy 1900-tól napjainkig játszódik, mialatt a szereplők nem öregednek, minden korban ugyanannyi idősek. A több idősíkon játszódó női „coming of age”-sztori azt mutatja be, hogy a 20. századi Budapest különböző évtizedei milyen megalkuvások mentén definiálhatnak egy női, szakmai kibontakozást és szerelmi kiteljesedést, valamint arra is választ keres, milyen mértékben blokkolhatja egy erős történelmi rendszer, esetleg társadalmi sztereotípia a valódi vágyak és motivációk őszinte és teljes megélését. Az 1920-as évek irodalmi forgatókönyveinek műfaját felelevenítő filmregényben a múlt és a jelen fúziója jelenik meg az Y-generáció gondolkodására reflektálva.

A filmes és képzőművészeti szcénában ismert szerző filmhíradók, dokumentumfilmek, interjúk és személyes visszaemlékezések nyomán írta meg első regényét, melyben Bródy János emblematikus idézetei mellett a 2018-ban Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Díjjal kitüntetett Balázs István Balázs operatőr fotói is megtalálhatók.

Olvass bele a könyvbe:

racz_reszlet_kicsi.pdf by on Scribd