A sárban mindenki egyenlővé válik

.konyvesblog. | 2018. február 28. |

id250-44672.JPG

1946-ot írunk. A nagyvárosból jött Laura McAllan vidéken, egy Mississippi deltavidékén fekvő farmon, egy számára idegen és rémisztő helyen kényszerül felnevelni gyermekeit. A megélhetésért folytatott küzdelem közepette két fiatal férfi tér haza a háborúból, hogy felvegye régi élete fonalát. Laura sógora, Jamie McAllan minden, ami a testvére nem: elbűvölő, jóképű és elveszett, a múlt emlékei közt bolyong, Ronsel Jackson a McAllan farmon élő fekete bérlők legidősebb fia pedig kitüntetett háborús hős, ám hiába védte halált megvető bátorsággal a hazáját, a faji szegregáció korában nem veszik emberszámba.

Hillary Jordan: Mudbound - Sárfészek

Fordította: Babits Péter, Athenaeum, 2018, 320 oldal, 3699 HUF

 

Az egykori fegyvertársak valószínűtlen barátsága óhatatlanul is végzetes változásokat hoz: olyan eseményeket idéz elő, amelyek úgy sodornak el emberi életeket, mint a hömpölygő folyó a hidakat a deltavidéken. Az elfojtott düh, a felszín alatt gomolygó előítéletek sokasága egyetlen éjszakán robban ki, amely után már senki nem lehet ugyanaz, mint addig. Az érintett családok férfi és nőtagjai mind a saját szemszögükből idézik fel a történteket, hogy miközben a dráma főszereplőivé lépnek elő, betekintést engedjenek mindennapi életükbe és indítékaikba. Ahogyan azt Barbara Kingsolver írta Hillary Jordanről: „Karakterei egyenesen az 1940es évek Mississippijéből lépnek át agyunknak abba a régiójába, ahol az együttérzés, a harag és a szeretet egymás mellett lakik. Máig velem vannak."

A regényből Dee Rees forgatott filmet, amit négy kategóriában (legjobb női mellékszereplő, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb operatőr, legjobb eredeti filmdal) jelöltek Oscar-díjra. 

Olvass bele a könyvbe:

Hillary Jordan_Mudbound_Sárfészek_részlet by konyvesblog on Scribd