Mi közöm nekem ahhoz, hogy a nagynéném bálján halomra mészárolták a zsidókat?

.konyvesblog. | 2016. augusztus 23. |

b1459685.JPGA magyar származású Sacha Batthyány nagynénje (aki igazából nagyapja testvérének felesége volt) a II. világháború végének egyik legszörnyűbb náci bűntettébe keveredett bele. Néhány héttel a háború vége előtt Batthyány-Thyssen Margit grófnő mulatságot rendezett az ausztriai Rechnitzben (régi magyar nevén Rohoncon). Éjfél körül a vendégek elhagyták a kastélyt, és agyonlőtték a vasútállomáson a továbbszállításra várakozó 180 magyar zsidó munkaszolgálatost. Hogy pontosan mi történt azon az éjszakán, mindmáig tisztázatlan.

Bemutató. Az És nekem mi közöm ehhez? című könyvet 2016. szeptember 19-én, 19 órától mutatják be a Katona Sufnijában. A bemutatón a szerző is jelen lesz. 

És neked, kérdezte Maxim Biller német író a szerzőt, mi közöd mindehhez? Sacha Batthyány elkezdte keresni a választ Biller kérdésére. Kutatása elrepít a régi Magyarországra, a háború utáni Ausztriába, a mai Svájcba, a Gulag szibériai lágereibe, egy pipázó pszichoanalitikus díványára és egy auschwitzi túlélő Buenos Aires-i nappalijába. Útja során Batthyány felfedez egy titkot, és hirtelen máshogy kezdi látni családját és saját magát is.

Sacha Batthyány: És nekem mi közöm ehhez?

Fordította: Blaschtik Éva, Helikon, 2016, 252 oldal, 3999 HUF

 

Vajon az előttünk járó nemzedékek befolyással vannak arra, ahogyan élünk? Pedig milyen szilárdan hittük, hogy felvilágosultak és modernek vagyunk, és egyedül csak mi döntjük el, milyenek is legyünk. Sacha Batthyány könyve jelenidőben elbeszélt, szokatlan családtörténet, egy letűntnek hitt Közép-Európa panorámája, egyszersmind egy generáció pszichogramja.

Olvass bele a könyvbe:

Sacha Batthyány_ És nekem mi közöm ehhez_részlet.pdf by konyvesblog on Scribd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.