Megtörtént bűneset inspirálta Molnár T. Eszter első felnőtteknek szóló regényét

.konyvesblog. | 2017. június 08. |

Fotó: Valuska Gábor

Molnár T. Eszter 2014 óta publikál verseket, novellákat, tudósításokat és műfordításokat, 2016-ban jelent meg első regénye, a Stand up! - Egy majdnem normális család (nagyon szerettük, itt írtunk róla), mely tavaly a legjobb első prózakötetes szerzőnek járó Margó-díj top3-as körébe került. Az ifjúsági regénynek az év végén jelent meg a folytatása, a Most már igazán, majd egy novellafüzér, A számozottak (olvass bele ITT).

Első, felnőtteknek szóló regénye, a Szabadesés a könyvhétre időzítve jelenik meg a PRAE.HU+PALIMPSZESZT gondozásában. Műfajilag egy krimi lesz, a fülszöveg a következőket ígéri:

"Walter Beckert, a híres heidelbergi tudóst holtan találják a háza pincéjében. Fiatal felesége, Magdalena azt állítja, önvédelemből szúrta le, azonban vallomása ellentmondásos, és drogos múltja is ellene szól. Csak Peter Brenner, a sztárügyvéd hisz neki, ám neki is csupán lépésről lépésre sikerül elnyernie a különös nő bizalmát. Peter számára lassan világossá válik, hogy egy rendkívüli gyilkossági üggyel van dolga. Ezért mindent kockára téve olyan nyomokat kezd követni, melyekről a rendőrség nem akar tudomást venni."

Megkerestük Molnár T. Esztert, meséljen egy kicsit a könyvről (melynek a bemutatója amúgy csütörtökön 19 órától lesz a Werk Akadémián), elsősorban arról, miért pont a krimi műfaját választotta. Elmesélte, hogy rendszerint a téma és az alakuló szöveg alapján választ műfajt. Ennek a regénynek egy bűnügyi hír és annak visszhangja adta az alapötletét, így elég hamar ráébredt, hogy ezt a történetet krimiként tudja a leghatásosabban megírni: "Bár a zsáner alapvető szabályait betartottam, nem egyszerű krimisémák követésére törekedtem, hanem egyedi történetet igyekeztem felépíteni. A krimik közül azokat a műveket tartom igazán szórakoztatónak, melyek szabadabb személyiség- és társadalomábrázolással dolgoznak, és a gyilkos személyén túl képesek más meglepetéssel is szolgálni".

Margó. Molnár T. Eszterrel - akárcsak Barlog Károllyal, Czinki Ferenccel, Erdős Virággal és Potozky Lászlóval - személyesen is találkozhattok június 9-én 22 órától a Margó Irodalmi Fesztiválon, az Éjszaka a múzeumban programon. Részletek erre>>

Az író azt is kiemelte, hogy a regényben zajló konfliktusok miatt egyértelmű volt, hogy ez a történet nem játszódhat Magyarországon, és végül az egyeteméről híres, gyönyörű Heidelbergbe helyezte a cselekményt: "Bár egy évtizede Németországban élek, ez mégis komoly vállalás volt. A hétköznapokat, az egyetemi városok életét elég alaposan ismerem, de sokat kellett kutatnom és kérdezősködnöm ahhoz, hogy hitelesen tudjam ábrázolni a társadalmi kérdéseket, a német igazságszolgáltatás folyamatát, és otthon legyek a főhősöm fejében".

Olvassatok bele a regénybe:

Szabadesés_részlet by konyvesblog on Scribd