Beleolvasó kína sci-fi d:book ken liu

Mitől lesz kínai a kínai science fiction?

.konyvesblog. | 2019. május 09. |

ken_liu_lathatatlan_bolygok_b1.png

Ken Liu, A ​papírsereglet és más történetek című novelláskötet Hugo-, Nebula-, World Fantasy- és Locus-díjas írója ezúttal szerkesztőként tér vissza egy olyan antológiával, ami a kínai science fiction egyedi és különleges világát mutatja be. A Láthatatlan bolygókban hét szerző tizenhárom novellája található – köztük már a nemzetközi irodalmi vizeket meghódító, díjnyertes alkotások, valamint kevésbé ismert írások, melyek Liu személyes kedvencei –, és Cixin Liu kivételével kizárólag a feltörekvő nemzedék kap lehetőséget benne. Mindegyik történet Kína lehetséges jövőit mutatja be a sci-fi széles eszköztárával, legyen szó akár a társadalom feletti uralkodásról, világépítő patkányokról, vagy olyan robotokról, akik túlélték az építőiket.

Ken Liu: Láthatatlan bolygók - Kínai kortárs science fiction antológia

Fordította: Pék Zoltán, Benkő Ferenc, Huszár András, kiskádár tamás, Molnár Berta Eleonóra, Bosnyák Edit, Juhász Viktor, Agave Könyvek, 2019, 339 oldal, 3780 HUF

 

A történetek mellett három komolyabb terjedelmű esszé is helyet kapott az antológiában: A lehetséges univerzumok legrosszabbika és a lehetséges földek legjobbikában Cixin Liu, A Háromtest-probléma Hugo-díjas szerzője a kínai sci-fi irodalom történelmét mutatja be, és reflektál arra, hogy milyen jelenleg az ország leghíresebb szerzőjének lenni a műfajban; Csen Csiu-fan A szétszakított nemzedék című írásában a fiatalabb generációk folytonos küzdelméről ír az ország radikálás átalakulásának következtében; Hszia Csia, a kínai sci-fiben végzett kutatásaiért az országban elsőként Ph.D.-vel kitüntetett szerző pedig arról értekezik tanulmányában, hogy Mitől lesz kínai a kínai science fiction?

A könyvről szóló kritikánkban ezt írtuk:

A kötetben szereplő művek között nem találni két egyformát, talán még hasonlót sem. A science fiction és fantasy több alzsánere is képviselteti magát, és zsánerhatárokon egyensúlyozó írások is előfordulnak. Ami talán mégis közös a novellákban, hogy a felépített világ, a felvázolt társadalmi kérdés vagy a kozmikus léptékű történetek mögött is mindig a humánumot, az emberi tényezőt keresik. Fontos szerepet játszanak így a különböző minőségű emberi kapcsolatok, legyen szó akár bajtársiasságról vagy éppen családi kötelékekről. Bár Liu óvva inti a nyugati kultúrában szocializálódott olvasókat, hogy mindenáron a Kínai kormány bel- vagy geopolitikai ügyeinek kritikáját olvassa rá egy-egy műre, azért nem minden esetben egyszerű megtenni azt az egy lépést hátra. 

Olvass bele:  

Ken Liu Lathatatlan Bolygok Reszlet by konyvesblog on Scribd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.