A gyerekvállalás a legvidámabb dolog, amit az álbajusz óta feltaláltak

.konyvesblog. | 2016. december 01. |

b288352.JPG

A Kitolás 1-2. valójában nem gyerekkalauz, bár olvasható úgy is, hanem az apává válás története: Szily folyamatosan birkózik az apahagyománnyal (milyen az apa? egyszerre okos, mindentudó, isten, játszótárs, csúszdapartner, orvos, tűzoltó etc.), mert ő élő kérdőjel, ahogy írja önmagáról, amikor a jeti beszorul a játszótéren a csúszdába. És ezt az elbeszélői pozíciót lehet szeretni, mert mindig mindenre rákérdez. Bár szegény csaja, Imola annyira a háttérbe is kerül a történetben, mint Santa Sofia De Piedad a Száz év magányban.

- írtuk Szily László apáknak szóló túlélőkalauzáról a Kitolás 2. megjelenése idején, valamikor a kétezres évek közepén. 

Szily László: Kitolás

Bookline Könyvek 2016, 420 oldal, 3999 HUF

 

Alig pár hónappal azután, hogy Szily iskolai túlélőkalauza, a Beírás megjelent (ITT írtunk róla), a Bookline Könyvek egy kötetben adja ki a kisgyerekes Bear Grylls kalandjait a szülésre felkészítő tanfolyamoktól az 1-5 éves gyerekekkel való birkózásig. 

150.jpg

Az én-központú akciódrámában igazi jellemfejlődés nincs, pedig lehetne. Szerzőnk, aki édesded, péniszekkel, Semjén Zsolttal és focilabdákkal díszített álomba merült Freud díványán, viszolyog mindenféle apafigurától, ami minden igazság és tudás birtokosa. A Szily-féle apa kicsit mindig menekül otthonról és a gyerekektől a megszokott életmódjához, hogy rögtön borzalmasan hiányozzanak neki, ha nincsenek vele.

Olvass bele Imola, Borisz, Miri és persze a friss apuka kalandjaiba: 

Szily László_Kitolás_részlet by konyvesblog on Scribd