Kelet és Nyugat feszül egymásnak Orhan Pamuk legpirosabb könyvében

.konyvesblog. | 2017. április 20. |

Egy gyilkosság ördögien összekuszált szálai, egy évtizedek óta emésztő szerelem tüze és a művészet mindent felülíró ereje szövődik egybe Orhan Pamuk A nevem Piros című regényében, melynek meséjét a 16. századi Isztambul csillogó pompája mögött megbújó sötét intrikák mozgatják.

Orhan Pamuk: A nevem Piros

Fordította: Tasnádi Edit, Helikon Kiadó, 2017, 474 oldal, 3999 HUF

 

A szultán titkos megbízást ad birodalma legkiválóbb miniatúrakészítőinek: az uralkodó dicsőségét hirdető könyvet kell készíteniük, amely a korabeli európai festészet stílusjegyeit viseli magán. Csakhogy az iszlám tiltja az ember- és állatábrázolást, a feladat tehát nemcsak izgalmas, hanem rendkívül veszélyes is. Amikor a könyvön dolgozó miniátorok egyikének nyoma vész, a kötet valódi céljairól mit sem sejtők körében kitör a pánik. A megoldást - avagy a gyilkost eláruló bűnjelet - a félig kész rajzok rejtik.

Idén 2006 irodalmi Nobel-díjasa, Orhan Pamuk lesz a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége.

Pamuk programja:

2017. április 20., csütörtök
Millenáris B épület, Galéria
16:00 Orhan Pamuk pódiumbeszélgetése D. Tóth Krisztával
17:00 Péterfy Gergely laudációja és a Budapest Nagydíj átadása

2017. április 22., szombat,
Millenáris B épület, Dedikálósarok
11:00 Orhan Pamuk dedikál

A nevem Piros történelmi tablót, krimit, szerelmes elbeszélést és filozofikus elmélkedést vegyítő története kaleidoszkópszerűen rendezi újabb és újabb formákba a művészet, a vallás, a szerelem, a szexualitás és a hatalom össze-összekapcsolódó darabjait.

Olvass bele a könyvbe:

OP_AnevemPiros_Könyvesrészlet.docx by konyvesblog on Scribd