Horthyné: Mennyi borzalmat élhettek át, akik ott maradtak!

Horthyné: Mennyi borzalmat élhettek át, akik ott maradtak!

.konyvesblog. | 2015. november 17. |

horthyne1.jpgHorthy Miklós felesége, menye és unokája társaságában

1944 októberében Németországba hurcolták Horthy Miklóst, feleségét, menyüket, unokájukat, valamint a személyzet néhány tagját, és jó másfél évig egy bajor kastélyban hadifogolyként őrizték.

Horthy Miklósné: Napló 1944-45

Libri Könyvkiadó, 2015, 200 oldal, 3490 HUF

 

Horthy Miklósné ennek az időszaknak az eseményeit három vékony, kézzel írt naplókötetben rögzítette, melyek évtizedeken keresztül hevertek elfelejtve Portugáliában, majd egy dél-angliai garázsban. „Holnapután lesz három hete, hogy idehoztak minket” - így kezdődik az első füzet 1944. november 6-án, a harmadik kötet utolsó bejegyzése pedig 1945 decemberi keltezésű.

A fogság másfél éve alatt személyes, esetenként intim hangvételű bejegyzések születtek Horthyné tollából, melyeket nem a nyilvánosságnak szánt, visszafogottságukból, a politikai témák kerüléséből ugyanakkor arra lehet következtetni: tartott attól, hogy a feljegyzések még a háború alatt illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Bern Andrea történész, a kötet szerkesztője szerint a „napló történetileg egyik leglényegesebb információja épp ez a kitartó hallgatás”. A német fogság idején „tudatosan tartózkodott a férje és fia közéleti tevékenységére vonatkozó megjegyzésektől”, és ez nem változott akkor sem, amikor Horthy amerikai vizsgálati fogságba került

- írtuk korábban a kötetről, mely a volt kormányzó, Horthy Miklós feleségének nézőpontjából követi végig a család hadifogságának, és korai emigrációs időszakának eseményeit: az SS őrizetben töltött hónapokat, az amerikai hadsereg érkezését, és Horthy Miklós vizsgálati fogságát. A kötet előszavát Horthy István Sharif, a kormányzó unokája írta.

horthyne2.jpgHorthy István újszülött fiával, 1941 januárjában

horthyne3.jpgHorthy Miklósné és unokája a weilheimi ház teraszán, 1945 nyaránhorthyne4.jpgHorthy Miklósné

Olvass bele a kötetbe:

Horthy Miklósné - Napló - Részlet by konyvesblog

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]