Harari: Az emberiség mindig is a poszt-igazság korában élt

.konyvesblog. | 2018. szeptember 26. |

A jeruzsálemi egyetem tanára, Yuval Noah Harari napjaink egyik legszélesebb körben idézett gondolkodója, művei az eladási listák élén állnak (a Sapiensbe ITT, a Homo Deusba pedig ITT tudtok beleolvasni), és állítólag még Orbán Viktor is szívesen olvassa a könyveit. Az Index mindenesetre nem olyan rég interjút készített Hararival, melyben természetesen rákérdeztek arra is, hogy adott-e valaha tanácsokat a miniszterelnöknek. Ezt válaszolta: „Soha nem adtam tanácsot Orbán úrnak, sem vele, sem más magyar politikai vezetővel nem álltam kapcsolatban. Egyébként minden vezetőnek az lenne a tanácsom, hogy ne vezesse félre az embereket a múltról szóló nosztalgikus fantáziákkal. Inkább gondolkodjon komolyan a jövő problémáiról. Az emberiség ma három fő problémával néz szembe: a nukleáris háborúval, a klímaváltozással és a technológiai töréssel. Még ha sikerül is megakadályoznunk a nukleáris háborút és a klímaváltozást, a mesterséges intelligencia (MI) és a biotechnológia együttesen teljesen fel fogja forgatni a munkaerőpiacot, a globális rendet, de még a saját testünket és az elménket is”. A teljes interjúért kattintsatok ide!

Yuval Noah Harari: 21 lecke a 21. századra

Animus Kiadó, 2018, 304 oldal, 4490 HUF

 

Mindez egybevág egyébként azzal, amikor szeptember elején egy beszélgetésen azt fejtegette, hogy a következő évtizedekben a mesterséges intelligencia és a biotechnológia fogja nagymértékben megváltoztatni az életünket. Nem véletlen, hogy a kedvenc irodalmi zsánere a sci-fi, bár hozzátette azt is, hogy szerinte a sci-fi íróknak a mostaniaknál realistább témákkal kellene foglalkozniuk. Harari mindenesetre új könyvében is előretekint, és a világ társadalmait leginkább formáló, és a bolygónk jövőjét legnagyobb valószínűséggel befolyásoló erőket veszi sorra. Egyes részek a technológiára, mások a politikára, a vallásra vagy a művészetre összpontosítanak. Bizonyos fejezetek az emberi bölcsességet ünneplik, mások az emberi ostobaság sorsdöntő szerepét helyezik előtérbe. „Leckéivel” nem kioktatni akar, inkább gondolkodásra serkenteni, és olyan kérdéseket tesz fel, melyek segítenek az olvasónak részt venni a jelent és a jövőt is formáló párbeszédekben. Csak néhány ezek közül:

Mit jelez Donald Trump hatalomra kerülése? Mit tehetünk a járványszerűen terjedő álhírek ellen? Miért van válságban a liberális demokrácia? Isten visszatért? Új világháború közeleg? Melyik civilizáció uralja a világot? A Nyugat? Kína? Az iszlám? Nyitva hagyja-e a kapuit Európa a bevándorlók előtt? Meg tudja-e oldani a nacionalizmus az egyenlőtlenség és a klímaváltozás problémáit? Mihez kezdjünk a terrorizmussal?

Olvassatok bele a kötetbe:

21 lecke_reszlet.17.fejezet... by on Scribd

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.