Dubravka Ugrešić: Banyatanya (részlet)

.konyvesblog. | 2012. szeptember 23. |

Csitriből asszony, asszonyból vénasszony – így változik a nő? Egyszerre csonkítja az idő testét és nőiességét? Minden nő szipirtyó Baba Jaga volna, aki vénkorában csirkelábon álló erdőszéli házának rejtekében csámcsog a zsenge gyerekhúson? Október 1-jén jelenik meg Dubravka Ugrešić Banyatanya című könyve (előrendelhető).

Dubravka Ugrešić humorral, iróniával, szeretettel és megértéssel beszél a nyugati kultúra tabuiról, a nőiség, öregedés és elmúlás viszonyáról. Nőkről, akik anyjuk elmúlását kísérve találkoznak önmagukkal, nőkről, akik nyugdíjas korukra egy wellness hotelben keresnek kalandot, nőkről, akik lehetnek jók vagy rosszak, mindig boszorkányosak.

Dubravka Ugrešić 1949-ben született az akkori Jugoszláviában. Összehasonlító és orosz irodalmat tanult, majd tanított a Zágrábi Egyetemen. Eközben megjelentek első könyvei, melyek közül magyarul is olvasható a Štefica Cvek az élet sűrűjében. A háború kitörésekor határozottan bírálta a nacionalizmus minden formáját és magát a háborút, majd az őt ért súlyos politikai és személyes támadások hatására emigrált. Azóta esszékötetei mellett több regénye jelent meg, magyarul ezek közül A feltétlen kapituláció múzeuma és A fájdalom minisztériuma elérhetőek, az utóbbi a BÓRA sorozat köteteként.

Megjelenés dátuma: 2010. 10. 01