Dubravka Ugrešić: Banyatanya (részlet)

.konyvesblog. | 2012. szeptember 23. |

Csitriből asszony, asszonyból vénasszony – így változik a nő? Egyszerre csonkítja az idő testét és nőiességét? Minden nő szipirtyó Baba Jaga volna, aki vénkorában csirkelábon álló erdőszéli házának rejtekében csámcsog a zsenge gyerekhúson? Október 1-jén jelenik meg Dubravka Ugrešić Banyatanya című könyve (előrendelhető).

Dubravka Ugrešić humorral, iróniával, szeretettel és megértéssel beszél a nyugati kultúra tabuiról, a nőiség, öregedés és elmúlás viszonyáról. Nőkről, akik anyjuk elmúlását kísérve találkoznak önmagukkal, nőkről, akik nyugdíjas korukra egy wellness hotelben keresnek kalandot, nőkről, akik lehetnek jók vagy rosszak, mindig boszorkányosak.

Dubravka Ugrešić 1949-ben született az akkori Jugoszláviában. Összehasonlító és orosz irodalmat tanult, majd tanított a Zágrábi Egyetemen. Eközben megjelentek első könyvei, melyek közül magyarul is olvasható a Štefica Cvek az élet sűrűjében. A háború kitörésekor határozottan bírálta a nacionalizmus minden formáját és magát a háborút, majd az őt ért súlyos politikai és személyes támadások hatására emigrált. Azóta esszékötetei mellett több regénye jelent meg, magyarul ezek közül A feltétlen kapituláció múzeuma és A fájdalom minisztériuma elérhetőek, az utóbbi a BÓRA sorozat köteteként.

Megjelenés dátuma: 2010. 10. 01

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.