Egy bemutatkozás örökre megváltoztatja Aciman hősének az életét

.konyvesblog. | 2018. november 21. |

A Nyolc fehér éjszaka felejthetetlen utazás azon az elvarázsolt vidéken, ahol a szenvedély, a félelem, a vágy és a szerelem képes örökre megváltoztatni az életünket.

André Aciman: Nyolc fehér éjszaka

Fordította: Rácz Judit, Athenaeum Kiadó, 2018, 432 oldal, 3999 HUF

 

Egy huszonéves férfi elmegy egy manhattani karácsonyi partira, ahol egy nő csupán annyit mond: "Clara vagyok." Az elkövetkező hét napon minden este találkoznak, ugyanabban a moziban. A férfi le van nyűgözve, de azért óvatos, lassan halad előre. Fokozatosan alakul közöttük a feszültség, a remény, a bizalmatlanság.

André Aciman kérlelhetetlen pontossággal kutatja érzelmeiket, érzéki nyelvezettel írja le útjukat, ahogy egyre közelebb és egyre távolabb kerülnek, míg a varázslatos záró jelenet, a szilveszter éjszaka elhozza a megújulás ígéretét.

Acimannal korábban a Szólíts a neveden című regénye kapcsán interjúztunk. Akkor arra a kérdésre, hogy miért foglalkoztatja annyira a vágy témája, a következő választ adta:

Amikor az ember vonzódik valakihez, meg kell küzdenie az érzéseivel. A vágy nem úgy működik, hogy észrevesszük az adott férfit vagy nőt, elhívjuk randizni, aztán beteljesül a szerelem. Mindig megharcolunk magunkkal, mert nem akarunk vonzódni, bizonytalanná válunk és általában még szégyelljük is, hogy kívánunk valakit. Ez egy nehéz élethelyzet, amiben kényelmetlenül érezzük magunkat. Ahelyett, hogy lépnénk, inkább újra és újra megkérdezzük magunktól: biztos, hogy őszintén vágyunk a másikra, nem lehet, hogy ez csak valami átmeneti állapot? A csata ezen a ponton kezdődik.

Olvassatok bele az új regénybe:

Aciman_Nyolc feher ejszaka_... by on Scribd