A tizedik nyom

.konyvesblog. | 2013. január 31. |

Dashiell Hammett: A tizedik nyom

Agave könyvek, 352 oldal, 352 oldal, 2384 HUF

Kicsinyes és pökhendi gyilkosok, féltékeny és agyafúrt nők, piti ékszerrablók, könyörtelen házasságszédelgők – mind azt hitték, hogy megússzák, de nem ez történt, mert ügyükben egy kövérkés, alacsony férfi kezdett el nyomozni, a Continental Op, azaz a Kontinentális Detektívügynökség névtelen és végletekig eltökélt kopója.

Az Agave A máltai sólyom és A férfi, akit Spade-nek hívtak című kötetek után Dashiell Hammet újabb kötetével jelentkezik. Február 7-én jelenik meg ugyanis A tizedik nyom című novelláskötet, amely a hard-boiled krimi nagymesterének a Kontinentális Detektívügynökség történeteibe enged betekintést. A kötetben található hét novella rendkívül érzékletesen és hitelesen mutatja be az 1920-as évek Amerikájának bűnözői világát, másrészt pedig Hammett e műveivel meghatározta a krimi műfajának fejlődését a következő évtizedekben.

Dashiell Hammett életműve az írások mennyiségét tekintve – öt regény, egy kisregény és több tucatnyi novella – talán nem olyan méretes, hatásában viszont annál jelentősebb: a műfajt feltaláló Poe mellett a másik alapító atyának tekintett szerző igazi radikális szemléletváltást hozott a krimibe, amivel különbejáratú iskolát teremtett, nevét pedig számtalan követője kapcsán máig emlegetik. Személye egybeforrt a kemény krimi irányzattal, és alkotók hosszú sorát inspirálta Raymond Chandlertől Ross Macdonaldon át Robert B. Parkerig.

hammett: a tizedik nyom by