A tizedik nyom

.konyvesblog. | 2013. január 31. |

Dashiell Hammett: A tizedik nyom

Agave könyvek, 352 oldal, 352 oldal, 2384 HUF

Kicsinyes és pökhendi gyilkosok, féltékeny és agyafúrt nők, piti ékszerrablók, könyörtelen házasságszédelgők – mind azt hitték, hogy megússzák, de nem ez történt, mert ügyükben egy kövérkés, alacsony férfi kezdett el nyomozni, a Continental Op, azaz a Kontinentális Detektívügynökség névtelen és végletekig eltökélt kopója.

Az Agave A máltai sólyom és A férfi, akit Spade-nek hívtak című kötetek után Dashiell Hammet újabb kötetével jelentkezik. Február 7-én jelenik meg ugyanis A tizedik nyom című novelláskötet, amely a hard-boiled krimi nagymesterének a Kontinentális Detektívügynökség történeteibe enged betekintést. A kötetben található hét novella rendkívül érzékletesen és hitelesen mutatja be az 1920-as évek Amerikájának bűnözői világát, másrészt pedig Hammett e műveivel meghatározta a krimi műfajának fejlődését a következő évtizedekben.

Dashiell Hammett életműve az írások mennyiségét tekintve – öt regény, egy kisregény és több tucatnyi novella – talán nem olyan méretes, hatásában viszont annál jelentősebb: a műfajt feltaláló Poe mellett a másik alapító atyának tekintett szerző igazi radikális szemléletváltást hozott a krimibe, amivel különbejáratú iskolát teremtett, nevét pedig számtalan követője kapcsán máig emlegetik. Személye egybeforrt a kemény krimi irányzattal, és alkotók hosszú sorát inspirálta Raymond Chandlertől Ross Macdonaldon át Robert B. Parkerig.

hammett: a tizedik nyom by

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.