A Swedenborg kávéházban a szép halállal randevúzunk

.konyvesblog. | 2016. január 27. |


"A művészet folyamatosan frissülésre szorul. Közhely, hogy mindig újabb meg újabb tehetségekre és minél jobban képzett alkotókra van szükség – de igaz" – nyilatkozta a múlt héten a Könyvesblognak Orbán János Dénes. A költő-prózaírót akkor a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. működéséről faggattuk, mely irodalmi tehetséggondozásra 150 millió forint támogatást kap a kormánytól, és amelynek irodalmi-szakmai vezetőjének Orbán János Dénest nevezték ki.

Orbán János Dénes 1992 óta publikál, több műfajban: vers, próza, paródia, kritika, esszé, tanulmány, szín- és bábdarab, műfordítás (angol, spanyol és román nyelvből), publicisztika. Legutóbbi kötete, A Swedenborg kávéház 2015 végén jelent meg az Athenaeum kiadónál.

Orbán János Dénes: A Swedenborg kávéház

 Athenaeum Kiadó, 2015, 228 oldal, 2990 HUF

 

A szerelem és a halál Da Vinci kódja? Bölcsészkalauz túlvilági stopposoknak? Annak demonstrációja, miként lehet a pornóba hajló erotikát, a fergeteges humort, a pikareszk és szürreális kalandokat költészetbe öltöztetni?

Emmanuel Swedenborg Leonardóhoz mérhető polihisztor volt, csak épp kevesen ismerik, mert túlságosan merészen értelmezte a kereszténységet, és ezért két évszázadon keresztül próbálták bagatellizálni tudomány- és eszmetörténeti jelentőségét. Az ő filozófiájára építkezik ez a rendhagyó regény.

Tudjuk, hogy az álmok révén kapunk ízelítőt a túlvilágról? Egyáltalán: észrevettük, hogy meghaltunk? A Swedenborg kávéházban a szép halállal randevúzunk, aki levetíti nekünk életünk álomszerű filmjét, úgy, ahogyan szerettük volna megélni. És ahogyan halálunk után fogunk létezni: forrón, izgalmasan, egy őrült szerelemben.

Olvass bele a kötetbe:

Orbán János Dénes_A Swedenborg Kávéház_részletek by konyvesblog