A náci író, akit mindenkinek olvasnia kell

.konyvesblog. | 2019. április 16. |

A címben szereplő mondattal a Guardian jellemezte Knut Hamsunt, és tény, hogy az 1952-ben elhunyt norvég író máig a világirodalom talán legvitatottabb szerzőjének számít. Hívták például "a modern irodalom atyjának" meg "Norvégia lelkének" is. Regényeiben mélyen humanista hangot ütött meg és művei a legnagyobbak csodálatát is kiváltották; miután 1920-ban megkapta az irodalmi Nobelt, Thomas Mann például azt mondta, hogy "soha méltóbbnak még nem jutott ez a dicsőség". Irodalmi munkásságát utóbb viszont beárnyékolta, hogy erősen szimpatizált a Harmadik Birodalommal, a negyvenes években például személyesen is találkozott Hitlerrel és hitet is tett mellette.

Knut Hamsun: Pán

Fordította: G. Beke Margit, 21. Század Kiadó, 2019, 3490 HUF

 

A MEK-en olvasható portrécikk szerint, ha Hamsun 80 éves korában halt volna meg, akkor szerte a világon a legnagyobb norvég regényíróként búcsúztak volna tőle, és személyében "a zordon időjárásban nehéz életet élő szegény emberek gazdag életének halhatatlan krónikását" tisztelték volna. Hamsun ugyanakkor 93 évesen hunyt el, és

"meggyengült testű és szellemű, megvetett és elmagányosodott aggastyánként kellett befejeznie életét, akit kegyelemből és kegyeletből elhülyült vénembernek nyilvánítottak, börtön helyett csak házi őrizetre ítéltek és halála után is évtizedeknek kellett eltelniök, hogy elhalványodjék a kínos emlék a nagy eltévelyedésről: a legnagyobb norvégnak, példátlan lángelmének tisztelt író dicsőítve köszöntötte Hitlert".

Knut Hamsunt tehát élete utolsó éveiben össztársadalmi megvetés sújtotta, megítélése a mai napig ellentmondásos, és hosszú éveknek kellett eltelniük ahhoz, hogy művei visszakerüljenek a klasszikusok sorába.

Egyik legfontosabb műve a magyarul újra megjelenő Pán, mely egy viharos szerelmi háromszög története. Ebben a regényben egy önfeláldozó, tiszta nő és egy rejtélyes, kiismerhetetlen fiatal lány kettőse forgatja fel az Észak-Norvégiába került fiatal Glahn hadnagy látszólag egyszerű életét. Legyőzheti-e a józan megfontolás és a tisztaság iránti vágy az elemi érzelmeket? Ellenállhat-e bárki a sors akaratának? Hamsun kisregénye nemcsak saját korához szól, a mai olvasó ugyanazokkal a dilemmákkal szembesül: civilizáció vagy természet, tisztaság vagy szenvedély?

Olvassatok bele:

Hamsun_Pan_beleolvaso.pdf by on Scribd