A háború nem csak a férfiak bűne

.konyvesblog. | 2016. május 09. |

b1439003.JPG

Új címmel jelentette meg a Helikon Szvetlana Alekszijevics vörös enciklopédiájának első darabját, A háború nem asszonyi dolog című monológgyűjteményt. A tartalom maradt a régi, bár a szöveg teljes terjedelmében most először jelent meg magyarul: az 1985-ös megjelenését követően betiltott, majd szamizdatban terjedő kötetben nők mesélnek, emlékeznek és próbálnak felejteni férfiarcú háborút, szenvedést, és azt, hogyan jöttek zavarba, amikor a háború végén a szabó megkérdezte tőlük, milyen legyen az új ruhájuk fazonja. Addigra ugyanis már elfelejtettek mindent, aminek nem volt keresnivalója a fronton vagy a kórházakban.

Szvetlana Alekszijevics könyvét ma este 19 órától mutatják be a Katona József Színház K:antinjában. Az est háziasszonya Csáki Judit, beszélgetőtársa Al Ghaoui Hesna. Közreműködik: Borbély Alexandra és Pálos Hanna. A belépés ingyenes.

Szvetlana Alekszijevics: Nők a tűzvonalban

Fordította: Földeák Iván, Helikon, 2016, 477 oldal, 3990 HUF

 

A megszólalók között akad bűnös és áldozat, partizán és ápolónő, fodrászból lett sorkatona és elkényeztetett fiatal lány is, aki azért fogott fegyvert, mert nem volt kedve meghalni. 2015 irodalmi Nobel-díjasának debütáló könyve felkavaró, de leginkább hiánypótló olvasmány arról, hogy a háború nemcsak a férfiak játéka, de nem is csak az ő bűnük. „Hát találok erre szavakat? Arra igen, hogyan lőttem, azt el tudom mondani. Ám azt, hogyan sírtam, nem.”

Kapcsolódó cikkeink:

Szvetlana Alekszijevics: A szovjet korszak legborzalmasabb hagyatéka a szovjet nép

A szovjet ember sosem lesz szabad

Olvass bele a kötetbe:

Nők a tűzvonalban_részlet.doc by konyvesblog