A Föld haldoklik, egy csillaghajó az emberiség új otthonát kutatja

.konyvesblog. | 2015. július 09. |

2122 ember él egy többgenerációs csillaghajón, amely a haldokló Földtől 11,9 fényévre lévő Tau Ceti felé tart egy új otthon felfedezésének reményében. A hajó két gyűrűből áll, amelyeket küllők erősítenek egy központi gerinchez. A gerinc tíz kilométer hosszú. A gyűrűket alkotó tizenkét henger mindegyike négy kilométer hosszú, és valamilyen jellegzetes  földi  ökoszisztémának ad otthont.  A  csillaghajó  utazása több  mint százhatvan  évvel  ezelőtt, a  közös időszámítás  2545.  évében  kezdődött,  és  hamarosan  véget  ér,  ugyanis  megérkezik  a  legközelebbi,  földi  életre alkalmas bolygóhoz és Aurora nevű holdjához.

Kim  Stanley  Robinson: Aurora

Fordította: Farkas Veronika, Agave Könyvek, 2015, 512 oldal, 3980 HUF

 

A tizennégy éves Freya a hajó legfontosabb tudósának gyermeke: az anyja jelenti az elsődleges összeköttetést a rendszereket  működtető  mesterséges  intelligenciával.  A  lány  felnőtté  válása  során  körbeutazza  az  összes ökoszisztémát, megismerkedik a helyi kultúrákkal és mély kötődést alakít ki az emberekkel. Ha az anyja a kolóniák agya,  akkor  Freya  a  szíve.  Azonban  még  ő  sem  tudja,  hogy  képes  lesz-e  felkészíteni  a  távoli  űrbe  vándorolt emberiséget arra, ami hosszú útjuk végén és új életük kezdetén vár rájuk, mert egy új otthon teremtése nemcsak a Földön, hanem attól 11,9 fényév távolságra is rengeteg kihívással, nem várt fordulattal és veszéllyel jár.

Az  1952-es  születésű  Kim  Stanley  Robinson  a  modern sci-fi  irodalom  egyik  legismertebb  és  legtöbb  díjjal kitüntetett alakja. Három trilógia, kilenc önálló regény és több novelláskötet szerzője. Több mint tíz irodalmi díjat kapott: kétszer tüntették ki a rangos Hugóval, háromszor pedig a Nebulával, ezek mellett egy World Fantasy-díj, egy John W. Campbell-díj és hat Locus-díj köthető még a nevéhez. Legutóbb a 2312 című regényéért ítélték neki a Nebula-díjat,  ami  az  utóbbi  évek  egyik  legnagyobb  hatású  és  legtöbbet  emlegetett  sci-fije,  és  az  összes meghatározó irodalmi díjra jelölték.

Az Aurorát néhány hete egy rövid felvételen ő maga mutatta be, most pedig beleolvashattok a kötetbe:

Kim Stanley Robinson Aurora Reszlet by konyvesblog